Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

Zorgen bij leerlingen RSG Broklede over slagingspercentages

Zorgen bij leerlingen RSG Broklede over slagingspercentages

Examenleerlingen op de middelbare school Broklede in Breukelen presteerde opvallend minder het afgelopen jaar. Waar zij als school in eerdere jaren vaak rond het landelijk gemiddelde slagingspercentage zat, of zelfs daarboven, heeft deze trend het afgelopen jaar zijn doorgang duidelijk niet gevonden. Dit leidt tot zorgen bij de leerlingen, zo ook bij Bastiaan Waldram (6vwo) en Oliver van der Lugt (5havo). Cijfers van CBS, Statline en RSG Broklede.

 

In de jaargang 2021-2022 was het landelijke slagingspercentage op het vwo 93%, Broklede zat toen op 93,28%. Op havo was dit toen 91% en Broklede zat op 90,29%. Dit soort uitkomsten zie je steevast terugkomen, als je de slagingscijfers van de school bekijkt. Tot vorig jaar, toen vielen deze cijfers namelijk enorm tegen. Op de havo van Broklede slaagde toen maar 74,8%, ervan uitgaande dat het landelijk gemiddelde 84% was valt dit natuurlijk erg laag uit. Op het vwo kwam Broklede 2% lager uit dan het landelijk gemiddelde. (87&89%) Op het vwo viel het dus nog wel mee, maar op de havo was het verschil met het landelijke gemiddelde aanzienlijk.

Vwo’er Bastiaan Waldram vindt het allemaal maar spannend. Hij zit nu al voor een 7e jaar op Broklede en gaat voor het eerst examen doen. ‘Ik denk er het liefst zo min mogelijk over na, want straks gaat het misschien wel helemaal fout’. Deze zorgen worden versterkt door wat hij weet van vorig jaar. ‘Vorig jaar zijn hier op school écht veel mensen gezakt, vooral op havo was het verschrikkelijk maar ook op het vwo viel het best tegen weet ik.’ Waldram is in de 4e klas een jaar blijven zitten, en kent dus veel van de mensen die vorig jaar examen deden. ‘Veel van mijn vrienden zijn toen ook gezakt, sommige hebben vervolgens voor volwassenenonderwijs gekozen en anderen zitten gezellig nog een jaar hier op school.’

Oliver van der Lugt is één van hen. Op woensdag 14 juni 2023 kreeg hij het nieuws te horen dat hij zijn havoexamens niet goed genoeg had gemaakt, herkansen mocht hij ook niet. ‘Toen ik hoorde dat een kwart van de havisten niet geslaagd was schrok ik daar wel van. Het maakt mij nog zenuwachtiger voor dit jaar.’ Beiden examenleerlingen zijn bang dat het dit jaar weer laag uitvalt. ‘Ik zou niet weten waarom wij nú beter zouden scoren dan de leerlingen een jaar geleden’ aldus Waldram. Van der Lugt is bang dat zijn kans op zakken niet minder groot zal zijn als vorig jaar. ‘Ik weet dat ik het zelf in de hand heb, maar toch voelt het soms machteloos’ vertelt hij kalm.

Dinsdag 14 mei 2024 mag Oliver voor de 2e keer, en Bastiaan voor het eerst de gymzaal in voor de eindexamens. RSG Broklede zal hopen dat het slagingspercentage dit jaar hoger uitvalt. ‘Misschien is het wel goed’ zegt Oliver ‘Het zet iedereen echt wel even op scherp en misschien zal de inzet dit jaar dan ook wel hoger zijn. Ik ga er dit jaar uiteraard alles aan doen om dat diploma te behalen! En daarna? Een tussenjaar lijkt mij wel wat!’

Over de auteur