Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

Gelovigen brengen steeds minder vaak een bezoek aan de kerk

Gelovigen brengen steeds minder vaak een bezoek aan de kerk

Het aantal mensen dat zelden of nooit naar de kerk gaat stijgt. In 2010 ging 74 procent van de bevolking zelden of nooit naar de kerk en in 2023 is dat aantal gestegen naar 83 procent. Dit meldt het CBS. In Maarssen daalt het kerkbezoek ook. Volgens Predikant Eddy de Kruijf komen mensen ook bij de kerkdiensten van wijkgemeente Ichthus minder frequent.

De Kruijf merkt dat mensen minder komen, maar dat er niet een enorme leegloop is bij de kerkdiensten van wijkgemeente Ichthus. ‘Het aantal mensen dat blijft redelijk stabiel. De mensen die weggaan bij onze kerk zijn meestal oudere mensen die overlijden. Er komen ook regelmatig een paar mensen bij.’ Dit is opvallend aangezien het percentage van de Nederlandse bevolking met een kerkelijke gezindte sinds 2010 is gedaald van 55 procent van de bevolking naar 42 procent in 2023. Dit meldt het Centraal Bureau Statistiek.

Kerkganger Sieb merkt ook dat er vergeleken met tien jaar geleden een stuk minder mensen komen naar de diensten. ‘Het komt volgens mij vooral door jongeren die als ze opgroeien niet meer van hun ouders verplicht zijn om te komen dat er nu minder mensen komen.’

‘Ik denk dat het geloof te maken heeft met regelmaat en ritme, en dat dat eruit is gegaan.’ Aldus Eddy de Kruijf. Volgens de Kruijf gaat het geloof voor veel mensen nu meer om de persoonlijke ervaring vergeleken met de blik op het gemeenschappelijke welzijn van vroeger.

‘Voor een persoonlijke reis is de kerk niet altijd nodig en ik sta er dan ook achter als het geloof uit het persoon zelf komt, dat vind ik alleen maar mooi en belangrijk.’, vertelt de Kruijf. Alleen is er ook een ander kant volgens de Kruijf: ‘Ik denk dat er wel een gemeenschap nodig is om elkaar aan te moedigen en te corrigeren en dat deze daling in dat opzicht een negatief iets is. We hebben elkaar uiteindelijk toch nodig.’

Wijkgemeente Ichthus is een protestantse gemeente in Maarssen. Er is sinds 2019 een daling geweest in het aantal mensen met een protestantse gezindte in Nederland van 2 procent. In 2019 was namelijk nog vijftien procent van de Nederlandse bevolking protestants, en in 2023 was dat nog maar dertien procent.

Dit zijn cijfers over de totale kerkelijke gezindte en dus niet over het kerkbezoek. Dat maakt het een opvallende daling. Vooral aangezien Predikant Eddy de Kruijf vertelde over de redenen van de daling in de wijkgemeente Ichthus. Die redenen waren dat door de vergijzing van de kerken er een bepaalde ‘harde kern’ overblijft.

Opvallend is wel aan de cijfers van het CBS over de kerkelijke gezindte van de Nederlandse bevolking dat de Islam over tijd met éen procent is gestegen. In 2021 behoorde namelijk vijf procent van de Nederlandse bevolking tot de Islam terwijl dit in 2023 is gestegen naar zes procent van de bevolking. Dit is een erg kleine stijging, maar toch een stijging die tegen de trend van de ontkerkelijking in Nederland in gaat.

In Stichtse Vecht is er geen moskee, waardoor er ook geen cijfers of blikken zijn op hoe dit zich hier ontwikkeld.

Over de auteur

Lisa Zoomers

Lisa Zoomers (2006), heeft altijd al van verhalen gehouden. Ze was als kind altijd erg nieuwsgierig en had dan ook vaak het gevoel dat zij een 'domme' vraag stelde. Lisa heeft vorig jaar haar havo afgerond in Rotterdam. Sinds 2023 studeert zij in Utrecht aan de School van Journalistiek. Ondanks dat Lisa het liefst aan vijf verschillende studies was begonnen leek Journalistiek haar de beste keus, aangezien zij door mensen te interviewen over veel verschillende onderwerpen leert proeft ze toch van verschillende beroepen.