Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

Schapenhouderij getroffen door blauwtongvirus

Schapenhouderij getroffen door blauwtongvirus

Veearts Rianne van helden

 

Bij een schapenhouderij in Stichtse Vecht zijn er in de afgelopen maand September besmettingen van het blauwtongvirus vastgesteld. Het virus is sinds 2009 voor het eerst weer gezien in Nederland. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het transport van de schapen van het besmette bedrijf tijdelijk geblokkeerd om verdere onderzoeken te doen.

Het blauwtongvirus is tot nu toe alleen in Midden-Nederland gezien. De dieren worden geprikt door kleine besmette vliegjes, genaamd ‘knutten’ waardoor ze het virus overnemen. De zichtbare symptomen van het virus zijn dat het dier blaasjes bij de bek krijgt, zwellingen in de keel, moeilijke ademhaalt, hoge koorts en een dikke kop krijgt en kreupel begint te lopen. Niet alleen is dit vervelend voor de schapenhouderrijen, maar ook is dit erg zielig voor de dieren. “Ze hebben heel veel pijn, en ze hebben er last van” vertelt veearts Rianne van Helden. Ook vertelt Rianne dat de dieren helaas niet kunnen genezen van de ziekte omdat het een virus is, maar dat er wel medicijnen zijn om de klachten te verminderen.

Er is sprake van type 3 van het blauwtongvirus, dit type heeft Nederland nog nooit gehad. De knutten zijn afkomstig uit Tunesië, doordat ze meegekomen zijn uit transport bijvoorbeeld via een koffer, veewagen of een vliegtuig. Op dit moment is er nog geen vaccin van type 3 in Nederland, maar wel buiten Europa. Rianne van Helden hoopt dat dit vaccin zo snel mogelijk beschikbaar wordt gesteld binnen Europa. Zodra dit kan wordt er met spoed gekeken hoe snel het vaccin kan worden toegelaten in de Europese markt. De vliegjes leven van april tot halverwege oktober, daarna is het te koud dus gaan de vliegjes dood of in winterslaap. Maar “omdat de winters steeds warmer worden, zijn we bang dat de knutten gewoon de winter overleven” zegt Rianne.

Audio interview Tisha Koeiman Nahr

Over de auteur

Nika Kloosterman

Nika Kloosterman is 18 jaar en woont ik het dorpje genaamd Heiloo. Thuis woont ze met haar tweelingbroer, zus, ouders en haar 3 katten. Als bijbaantje werkt ze bij een private dining als keuken assistent. Ze hoopt haar sociale skills te kunnen gebruiken door journalistiek aan de hogeschool van Utrecht te studeren. Wat ze het liefst doet is reizen, en haar droom is om dat te kunnen combineren met het vak journalistiek.