Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

Flamingo’s gespot in Breukelen om aandacht te trekken voor valpreventie.

Flamingo’s gespot in Breukelen om aandacht te trekken voor valpreventie.

Foto: Sharallya Egger

Tegenover de groente en kaaskraam 6 oktober, op de markt in Breukelen, trekken de muziek en mensen in roze flamingo kostuums de aandacht van de marktbezoekers naar de voorlichting voor valpreventie.  Het wordt steeds drukker, mensen zijn nieuwsgierig naar wat er gaat gebeuren en blijven kijken. Het zonnetje dat af en toe door de wolken heen schijnt is een goed begin van de voorlichting.

Hanneke Ooms en Wietske Bac die namens de organisatie MOmenz op de markt staan voor de valpreventie, verwelkomen de mensen hartelijk bij de voorlichting en roepen nog meer mensen er vrolijk bij om samen de flamingotest te doen. Ondertussen worden er flyers uitgedeeld die meer informatie geven over de valpreventie en wanneer iemand al het beste kan gaan beginnen met de flamingotest. De test laat zien hoe het ervoor staat met de balans van vooral 65-plussers.

Wethouder Karin van Vliet geeft aan dat we al jong kunnen beginnen om het valrisico op latere leeftijd te beperken. In Stichtse Vecht worden er naast ‘doe de flamingo’ allerlei verschillende programma’s georganiseerd om inwoners te stimuleren om meer te bewegen en gezonder te eten. Karin van Vliet is ook voorzitter valpreventie bij de organisatie Health hub Utrecht, een samenwerkingsalliantie tussen de GGD en gemeente Stichtse Vecht. De wethouder geeft aan dat zij het zeker ook in haar eigen omgeving wel is meemaakt. “Mijn vader heeft Alzheimer en die is zelfs vorige week weer gevallen. Dat heeft echt wel consequenties tijdens het wandelen en naar buiten kunnen gaan waardoor hij eigenlijk steeds zwakker en zwakker wordt.”

“Wie is er klaar voor om een minuut lang op één been te staan, ik wil handen zien!” roept Hanneke. Ze vraagt mensen om samen met haar af te tellen van vijf naar één. “Daar gaan we, de één minuut is ingegaan.” Tijdens het minuutje moedigt ze de deelnemers aan om vol te houden. De laatste tien seconden worden weer afgeteld en er klinkt gejuich. Het is iedereen goed gelukt vol te houden.

De thuiszorgorganisatie Careyn is ook aanwezig om de actie te steunen. Door hun feloranje jasjes met grote logo’s zijn ze goed te herkennen. Volgens Careyn is het belangrijk om naar de juiste hulpmiddelen te zoeken en daarmee iemands mobiliteit te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door: beugels aan de muur te plaatsen, antislip douchematjes neer te leggen, meubels praktisch te verplaatsen, juiste schoeisel aan te schaffen en een rollator of een stok te gebruiken. Ook kijkt Careyn naar de oorzaak waarom iemand minder mobiel is geworden en valt. Door de oorzaak te vinden kan het ook makkelijker worden om de valrisico te verkleinen. Denk bijvoorbeeld aan medicatie waardoor iemand duizelig wordt of de verkeerde sterkte in iemands bril.

“Ik vond het superleuk om te zien dat mensen goed meededen.” Zegt Hanneke Ooms. Ze merkte wel dat er op de markt veel drukte is en het soms lastig kan zijn om de aandacht van mensen erbij te houden. “Als het doel wordt bereikt en mensen meer horen over dit thema, dan is het wel geslaagd.”

Luister hier het audioverslag van Julia Muijzer.

Over de auteur

Sharallya Egger

Mijn naam is Sharallya Egger, afgestuurd fotograaf aan de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie en nu beginnend journalist aan de Hogeschool Utrecht. Twintig jaar en woonachtig in Arnhem. Je kunt mij heel nieuwsgierig noemen, ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren en te onderzoeken naar verschillende onderwerpen. Mijn ambitie is om na mijn studie mijn fotografische kennis toe te passen aan mijn journalistieke beroep en hiermee grote producties zoals reportages en documentaires te maken.