Opgesloten Turkse activist Kavala krijgt Mensenrechtenprijs van Raad van Europa

Opgesloten Turkse activist Kavala krijgt Mensenrechtenprijs van Raad van Europa

De Turkse activist Osman Kavala, die momenteel gevangen zit in Turkije, heeft de Václav Havel Mensenrechtenprijs ontvangen van de Raad van Europa. Kavala wordt beschuldigd van betrokkenheid bij een poging tot staatsgreep in 2016, maar hij wordt door veel mensenrechtenorganisaties als politiek gemotiveerd beschouwd. De toekenning van de prijs aan Kavala heeft internationale kritiek opgeroepen en werpt een scherp licht op de mensenrechtensituatie in Turkije.

De Turkse activist Osman Kavala heeft opnieuw erkenning ontvangen voor zijn inzet op het gebied van mensenrechten, ondanks dat hij gevangen zit in Turkije. Hij heeft de Václav Havel Mensenrechtenprijs mogen ontvangen van de Raad van Europa. Kavala wordt beschuldigd van het plannen van een poging tot staatsgreep in 2016, maar zijn aanhouding is fel bekritiseerd door verschillende mensenrechtenorganisaties, die beweren dat de aanklachten politiek gemotiveerd zijn. De zaak van Kavala heeft dus geleid tot internationale kritiek op de mensenrechtensituatie in Turkije. Verschillende landen en organisaties hebben opgeroepen tot zijn vrijlating, omdat ze van mening zijn dat hij vastzit vanwege politiek motieven. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, dat bij de Raad van Europa hoort, gaf de opdracht om hem vrij te laten en een schadevergoeding uit te keren. Turkije heeft hier nog geen gehoor aan gegeven.

Hoe zit het nu met de vrijheid van meningsuiting in Turkije? De laatste jaren is in Turkije de vrijheid om te protesteren steeds minder geworden. Dit heeft gevolgen voor de deelname van Turkije aan de Eu. De onderhandelingen lopen nog, maar Leden van de Raad van Europa twijfelen of Turkije nog lid kan blijven. In 2022 werd er door de Raad gestemd over een mogelijke overtredingsprocedure tegen Turkije. Als het Europees Hof voor de Rechten van de Mens beslist of Turkije zich niet aan de afspraken heeft gehouden, kan de Raad maatregelen nemen, zoals het schrappen van het stemrecht van Turkije.

In de uitzending van Studio Vrijdag vertelt Cevahir Varan, Turkije kenner & redacteur van Bureau Buitenland op NPO Radio1, over de prijs die Osman Kavala in ontvangst mocht nemen en hoe het zit met de vrijheid van meningsuiting in Turkije.

Over de auteur

Guido Vogels

Guido Vogels (2005) is geboren en getogen in Zoetermeer. Hij is al twee en een halfjaar werkzaam als radio dj bij Zfm (de lokale omroep van Zoetermeer). Als beginnend journalist publiceert hij verhalen over opmerkelijke actuele gebeurtenissen en sport. Ook interviewt hij opkomende lokale artiesten.