Steeds meer vrouwen voelen zich onveilig op straat maar is het buiten echt zo gevaarlijk?

Steeds meer vrouwen voelen zich onveilig op straat maar is het buiten echt zo gevaarlijk?

Nederlandse straten, ooit beschouwd als veilige openbare ruimten, roepen tegenwoordig bij velen gevoelens van angst en onzekerheid op, vooral bij jonge vrouwen. Maar zijn deze angsten wel reëel of worden we bang gemaakt door wat we voorbij zien komen?

Angst op straat onder jonge vrouwen
Recentelijk deelde Nos Stories een video op Instagram waarin twee jonge vrouwen werden geïnterviewd die aangaven liever niet alleen over straat te lopen. Deze video bracht een golf van reacties teweeg, met talloze jonge vrouwen die vergelijkbare ervaringen deelden. In een artikel van vrouwentijdschrift de Linda wordt deze angst ook besproken. Het artikel is geschreven Vannuit het standpunt van Beau. Hij loopt s’nachts na het stappen vanaf de nachtbus een stuk naar huis en heeft al twee keer gehad dat vrouwen kenbaar bang waren voor hem terwijl hij helemaal geen kwaad in de zin had. in één instantie liep een vrouw liever langs een drukke 80 weg dan dat ze bij hem in de buurt liep. Gemeenten hebben deze zorgen ook opgepikt en zijn samen met de organisatie Movisie het programma ‘Veilige steden’ gestart om deze problematiek aan te pakken. Dit programma is bedoeld om in ieder geval een gevoel van veiligheid te geven

Nafluiten, naroepen en achterna lopen, wat zeggen de cijfers?
Volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaf 67 procent van de vrouwen tussen 12 en 25 jaar in 2021 aan het afgelopen jaar lastiggevallen te zijn op straat. Dit lastigvallen omvat voornamelijk nafluiten, naroepen en achterna lopen. Het blijkt dat vooral het achterna lopen de meeste angst veroorzaakt. Opvallend is dat vrouwen in steden (75%) vaker lastiggevallen worden dan op het platteland (55%).

Toch blijkt uit een ander onderzoek van het CBS dat seksueel overschrijdend gedrag zich voornamelijk achter gesloten deuren afspeelt. Maar liefst 52 procent van de ondervraagde vrouwen heeft hiermee te maken gehad, waarbij de pleger meestal van buiten de huiselijke kring afkomstig was. Dit in tegenstelling tot fysiek seksueel geweld, waarbij 7 op de 10 slachtoffers de pleger kenden, bij 2 op de 10 binnen de huiselijke kring.

Vrouwen worden vaak geconfronteerd met ongewenste aandacht op straat, waarbij dit gedrag vaak beperkt blijft tot nafluiten, naroepen of het slachtoffer achtervolgen. Seksuele intimidatie en fysiek seksueel geweld vinden daarentegen meestal plaats in afgesloten, niet-publieke ruimtes. Volgens een onderzoek van Atria, een kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, dat de Nederlandse cijfers vergeleek met een rapport van het European Union Agency for Fundamental Rights, blijkt dat maar liefst 73% van alle vrouwen in Nederland op een bepaald moment te maken heeft gehad met seksuele intimidatie. Deze cijfers kunnen echter nog hoger liggen, aangezien veel gevallen van intimidatie ongemeld blijven en in de doofpot verdwijnen.

Het is mogelijk dat vrouwen vaker bezorgd zijn over hun veiligheid op straat, omdat deze zichtbare vormen van intimidatie vaker worden besproken, terwijl het merendeel van het geweld achter gesloten deuren plaatsvindt.

Over de auteur

Sterre van de Giessen

Mijn naam is Sterre van de Giessen en ik studeer Journalistiek aan de hogeschool in Utrecht. Als je een leuk nieuwtje hebt gehoord kan je mij altijd bereiken! Telefoon: 0628650621 Mail: Sterre.vandegiessen@student.hu.nl