Stemhulp tijdens de verkiezingen

Stemhulp tijdens de verkiezingen

De nieuwe Tweede Kamerverkiezingen naderen en de populairste stemhulpen zijn de afgelopen twee weken online gekomen. Bij de laatste verkiezingen waren er meer stemhulpen dan ooit in de lucht. Ook is er meer dan ooit gebruik gemaakt van de stemwijzer,
7,8 miljoen keer is hij ingevuld. Dat is een miljoen keer meer dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen.

Naast het record wat de stemwijzer verbreekt, zitten er ook meer partijen in de kamer dan ooit. Het kan dan ook gebeuren dat er bij jou een partij bovenaan verschijnt waar je nog niet bekend mee bent. Hoe gaan de populairste stemhulpen te werk? Luister het audio fragment onderaan deze webpagina om meer te horen over de insteek van de stemhulpen.

De Kieskompas methode

Na het beantwoorden van de stellingen zie je waar in het politieke landschap je staat. Dit gaat doormiddel van een assenstelsel, deze heeft twee dimensies. Een sociaal economische dimensie en een sociaal culturele dimensie. Dit kan je zien als de links en rechtse as naast de progressieve en conservatieve as. De vragen beantwoord je hier met helemaal mee eens, eens, enzovoort.

De Stemwijzer methode

Bij de stemwijzer krijg je na het beantwoorden van de stellingen per partij in percentages te zien in hoe verre deze bij jou past. Hier beantwoord je vragen met eens, oneens of geen van beide.

Ipsos heeft in opdracht van de NOS onderzoek gedaan naar hoeveel mensen hun stem baseren op een stemhulp. Een kwart van de kiezers geeft aan dat kieshulpen een grote rol hebben gespeeld, uit het zelfde onderzoek blijkt dat dat bijna gelijk staat aan de invloed die de lijsttrekkers hebben. Die nemen zo’n 30 procent op zich.

Over de auteur

Eva Rijs

Ik ben Eva Rijs, student journalistiek. Op deze website zullen mijn eerste producties verschijnen. Ik ben geïnteresseerd in mensen, verhalen en maak mij graag hard voor gelijkheid.