Michelle de Jong: van roelstoel tot Nederlands kampioen powerliften

Michelle de Jong: van roelstoel tot Nederlands kampioen powerliften

In de eerste aflevering van de nieuwe podcast ‘Overwinners’ schoof Michelle de Jong aan om haar persoonlijke verhaal te vertellen. Michelle is meervoudig Nederlands kampioen powerliften. In 2019 deed ze haar eerste wedstrijd en werd ze derde op het NK Powerliften voor Junioren. Vele wedstrijden volgde waarbij ze in de loop van de jaren zeven gouden, drie zilveren en vijf bronzen medailles heeft gewonnen. Een knappe prestatie maar helaas heeft Michelle niet altijd in de kracht van haar leven gestaan. In 2015 kreeg ze de diagnose Functionele Neurologische Stoornis (FNS) waardoor zij in een rolstoel belanden. Na een lang revalidatietraject heeft zij uiteindelijk besloten om te gaan powerliften.

De diagnose FNS is bij haar vastgesteld doordat ze uitvalsverschijnselen in haar benen kreeg waardoor ze niet meer kon lopen. Ook heeft ze last van spasmes in haar buikspieren en is ze overgevoelig voor licht en elke soort prikkel. Na jaren opbouwen en fysiotherapie ging het beter en beter en is ze krachttraining gaan doen om weer te leren lopen waarna ze uiteindelijk is gaan powerliften. In 2021 is ze Nederlands Kampioen powerliften geworden maar in hetzelfde jaar heeft ze ook een terugval gehad waardoor ze weer in een rolstoel bellande en opnieuw moest revalideren. Daarvan is ze nog steeds aan het herstellen. Bepaalde dingen worden niet beter: één van die dingen is dat als ze langer dan vijf a tien minuten stil staat dat ze het gevoel krijgt dat ze out gaat en het gevoel krijgt dat het niet goed gaat. Dat zou volgens haar meer bloeddruk en hartslag gerelateerd kunnen zijn, dus meer fasciculair dan functioneel.

“Het is voor mij lastig aan te tonen want ik heb spasmes maar het is moeilijk te bewijzen dat ik spasmes heb. Ik ben een keer op tiktok viral gegaan en heb ik reacties gekregen dat ik mijn ziekte fake en dat het niet klopt en niet echt is. Eigenlijk wordt FNS  gediagnostiseerd wanneer men denkt van ‘hey we kunnen niks vinden en weten niet wat het is dus het zal dit wel zijn’. Dus door een afwezigheid in testen wordt het gediagnostiseerd. Waarvoor ik nu in onderzoek ben is om te kijken naar de aanwezigheid van bepaalde dingen die niet kloppen. Dat voelt voor mij als een groot verschil omdat er voor mij nu een bevestiging is van ’hey er zijn echt dingen die gewoon niet kloppen. Dan ben je 8,5 jaar bezig en dan is er toch weer iets nieuws. Om weer terug te gaan naar de dokter was een grote stap. Ik was bang dat de artsen zouden zeggen dat ik mijn diagnose moest accepteren en dat ze het niet zouden begrijpen dat ik weer terug kom. Dat was gelukkig niet het geval en ik werd gelukkig serieus genomen.”

Grenzen verleggen

“Ik kan niet langer dan 5 a 10 minuten stilstaan omdat m’n lichaam dat niet aankan. Gelukkig duurt het liften van gewichten niet langer dan een minuut dus tussen mijn sets door heb ik de tijd om uit te rusten en te zitten. Voor mij is het stilstaan een groter probleem dan het lopen. Bewegen kan maar het niet-bewegen gaat wat slechter. Het powerliften heeft me veel gebracht omdat ik niet de spiermassa had om te kunnen lopen omdat ik in een rolstoel zat. Het heeft me dus sterker gemaakt. Het heeft me ook geholpen om meer zelfvertrouwen te krijgen doordat ik mijn grenzen kon verleggen en mijn lichaam kon uitdagen tot dingen die ik wel kan. Ik voelde me minder dan andere omdat ik in een rolstoel zat en ik kon niet werken en niet naar school. Eigenlijk alle normale dingen die maatschappelijk geaccepteerd zijn voor een 17-jarige die vielen allemaal weg voor me. Dan ga je toch zoeken waar je waarde wel ligt.”

“Met het powerliften had ik zoiets van: dit is eigenlijk iets waar ik goed in ben en wat ik kan en waarin ik me niet het falende meisje voelde. Het was niet het gevoel dat ik faalde maar meer dat ik andere dingen dus niet kon en dat was een eenzaam gevoel. Ik kon ineens iets waarvan ik uitblinkte en sterker was dan andere. De kracht die ik fysiek had hielp ook mee aan een stukje zelfvertrouwen en het opkomen voor mezelf; het besef dat ik sterk ben en mijn grenzen kan verleggen en dat straalde ook door naar een stukje persoonlijkheid. In de sportschool ben je gewoon steeds bezig met het verleggen van je grenzen. Dan gaat het wel om gewichten maar zoals ik zei geeft het dus zelfvertrouwen om je grenzen te verleggen en jezelf uit te dagen tot dingen die je niet kan en je best doet dat je het je wel gaat lukken, dat straalt dus ook door naar het dagelijks leven. Je raakt overtuigd door jezelf als dingen wel lukken waarvan je bij voorhand dacht dat het niet kon.”

“Het verandert je mindset. Ik ben zelf ook powerlift coach en heb twee jaar in een sportschool gewerkt. Ik help ook andere mensen om hun grenzen te verleggen. Als ik dan met iemand aan de slag ging dan hoorde ik in het begin van hen dat ze van zichzelf dachten dat ze dingen niet konden. Gedurende het traject merk je dat ze sterker in hun schoenen gingen staan en uiteindelijk dachten van nou ik kan wel meer dan dat en het is mooi om te zien dat mensen die groei maken.”

Doelen

De kwalificaties van het NK Powerliften zijn omhoog gegooid dus dat is wel een dingetje waar ik aan moet werken om mezelf weer te kunnen kwalificeren.  Daarnaast ben ik druk bezig met mijn werk als coach en ben ik bezig met het opzetten van een tweede bedrijf: sierraden maken van oude lepeltjes met een verhaal. Ik maak ringen van oude lepeltjes van schepen waarmee Michiel de Ruijter in 1700 de wereld rondvaarden. Die kon je in 1970 krijgen bij je Douwe Egberts koffie. Dus sierraden maken met oud servies waar een verhaal achter zit. Creatief bezig zijn is voor mijn mentale gesteldheid erg fijn. Om mijn hoofd leeg te maken ben ik veel bezig met kunst. Ik ga zeker 1 keer in de maand naar een klassiek concert en naar musea omdat het mijn hoofd leeg maakt. Ik kom dan echt tot rust. Powerliften is best wel mijn werk en het sociale media hoort er bij en dat zijn dingen waar veel tijd in gaat zitten wat niet persee waarmee je direct resultaat behaalt maar het is wel nodig. Soms voelt het wel als druk en kunst is voor mij dan echt een ontspanning en geeft me een stuk meer rust dan het powerliften en de druk om te presteren.

Gewonnen prijzen:

·      2023 – Odin Cup

·      2023 – NK Bankdrukken

·      2023 – Open Bench Press

·      2022 – Odin Cup

·      2022 – SBD Cup

·      2022 – NK Bankdrukken

·      2022 – PWG Summer Cup

·      2022 – NK Powerliften

·      2021 – NK Bankdrukken

·      2021 – WK Bankdrukken 4e plek

·      2021 – TOPFIT Cup Powerliften

·      2021 – NK Powerliften Junioren

·      2021 – NK Bankdrukken Junioren

·      2020 – NK Bankdrukken

·      2020 – NK Powerliften Junioren

·      2019 – NK Powerliften Junioren

Klik hieronder om het volledige verhaal Michelle de Jong terug te beluisteren.

Over de auteur

Lisa van Dorrestein

Lisa van Dorrestein is een gepassioneerd journalist en luistert graag naar verhalen van andere. Daarnaast is ze erg openminded en is ze altijd op zoek naar interessante verhalen die 'anders' of bijzonder zijn. Ze ontmoet graag nieuwe mensen en gaat graag het gesprek met hen aan.