Factcheck: “De 2G-maatregel zorgt juist voor meer ziekenhuis opnames”

Factcheck: “De 2G-maatregel zorgt juist voor meer ziekenhuis opnames”

Beeld: Pexels

Er is veel te doen momenteel over de 2G- maatregel naar aanleiding van het wetsvoorstel om de 2G- maatregel in te voeren. “De 2G-maatregel zorgt juist voor meer ziekenhuis opnames”; dat zei opinie- maker Maurice de Hond in een artikel van The Post Online.

 

Afgelopen dinsdag 16 november gingen ze in de Tweede Kamer in debat over de mogelijke invoering van de 2G-maatregel. De 2G- maatregel houdt in dat alleen mensen die gevaccineerd zijn of de mensen die van COVID-19 genezen zijn een QR-code in hun Corona-app krijgen om zo bijvoorbeeld een horecagelegenheid te kunnen bezoeken. De 3-G maatregel houdt in dat je een QR- code krijgt als je gevaccineerd, genezen bent of een je hebt laten testen.

Halverwege oktober kwamen er gemiddeld 84 coronapatiënten per dag het ziekenhuis binnen. Van hen was de helft wél, de andere helft níet gevaccineerd. Maar let op: de ene helft kwam dus voort uit een grotere groep (de gevaccineerden, 84,4% volledig), de andere uit een relatief kleine (de niet-gevaccineerden).

De kans om als volledig gevaccineerd persoon met het coronavirus in het ziekenhuis te worden opgenomen is zeventien keer kleiner dan voor een niet-gevaccineerde. Voor de ic is die verhouding zelfs 1 op 33.

In het AD staat dat volgens een rapport van de TU Delft is een 2G-deurbeleid een effectieve methode om het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames te laten dalen. Onderzoekers van de universiteit voerden simulaties uit rond een fictief evenement met 100.000 bezoekers. Ten opzichte van de 3G-maatregelen zorgde 2G in het model voor een kwart minder besmettingen en maar liefst 94 procent minder ziekenhuisopnames.

Marieke van Grinten werkt op de IC- afdeling bij het Radboud ziekenhuis in Nijmegen. Zij merkt dat het aantal ziekenhuis opnames op IC steeds verder oploopt. “We moeten nu gaan na denken over een andere manier van verplegen, omdat het te veel materiaal kost. We kunnen niet meer iedereen de zorg verlenen die ze nodig hebben. Soms moeten we loten.”

Ook begrijpt ze de uitspraak van Maurice de Hond dat de kans dat de ziekenhuis opnames juist toenemen, wordt vergroot door de 2G- maatregel. “De maatregel kan voor schijn veiligheid zorgen, omdat mensen die gevaccineerd alsnog bij elkaar kunnen komen elkaar knuffelen. Dat veroorzaakt alsnog besmettingen en ziekenhuis opnames. Ik pleit voor nog een lockdown, hoe vervelend ook.”

Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), verteld in het Parool dat volgens hem de risico’s worden verlaagd op extra besmettingen en ziekenhuis opnames door 3G en 2G. Toch zegt hij verder: “Maar ook bij 2G heb je nooit 100 procent garantie dat iemand toch het virus in de keel draagt.” Als diegene iemand besmet die ook gevaccineerd is of antistoffen heeft door een eerdere infectie, ‘worden ziekenhuisopnames in die groep met 95 procent gedempt’.

Ook vertelt hij verder dat staat of valt volgens hem ook met de mate waarin het 3G-systeem wordt nageleefd. Hij wees er ook op dat uit peilingen blijkt dat de QR-codes vaak niet of niet volledig worden gecontroleerd. “Als vijftig procent niet wordt gecheckt, dan is dat een lek.” Parool.

In het AD staat dat hoe efficiënt de 2G-benadering is, nog niet volledig vast staat. Studies ernaar zijn er nog niet geweest. In Duitsland loopt het aantal infecties ook sinds de invoering van het 2G-beleid nog op, maar vergelijken blijft lastig. In de deelstaat Saksen (geteisterd door besmettingen en met 57,1 procent gevaccineerd) bijvoorbeeld geldt 2G voor grote evenementen, waaronder bijvoorbeeld voetbalwedstrijden, maar weer niet in winkels of op kerstmarkten.

Omdat de 2G- maatregel in Nederland nog is doorgevoerd, is het moeilijk om precies de effecten zullen zijn op het besmettingsaantal en het aantal ziekenhuisopnames. Toch zijn de effecten te zien hoe het eraan toe gaat in de landen om ons heen als Duitsland en Oostenrijk. Dat zou een eventuele indicatie kunnen geven. Wel is er nog een onderzoek geweest van de TU- Delft over de efficiëntie van de 2G- maatregel en bleek dat de maatregel toch zorgt voor een positief effect. Toch zou dat in de praktijk maar moeten blijken en is het volgens Jaap van Disselen van belang dat het ook daadwerkelijk gehandhaafd wordt.

Over de auteur

eleanore Kraak

Welkom op mijn website! Mijn naam is Eleanore Kraak. Ik ben 20 jaar en kom uit Heemstede. Ik zit op de Hogeschool Utrecht en zit momenteel in het tweede jaar van de studie journalistiek. Ik ben altijd al erg geïnteresseerd geweest in onderwerpen actuele mistanden in de maatschappij in de breedste vorm van het woord. Dat is dan ook wat u voornamelijk op mijn website gaat lezen. Ik interview mensen zoals ervaringsdeskundigen en experts over hun bevindingen. Ik vind het leuk om me te buigen over grote onderwerpen en me daarin te verdiepen, kennis te verbreden en deze kennis met u te delen. Ik hoop doormiddel van deze website en de interviews anderen hun kennis te verbreden over maatschappelijke onderwerpen en daarmee wellicht mensen te inspireren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *