De uitreiking van de Nederlandse ‘Oscars’

De uitreiking van de Nederlandse ‘Oscars’

Het Gouden Kalf standbeeld en de Stadsschouwburg

Het filmfestival en haar Gouden Kalveren zijn niet alleen belangrijk voor de bekende gezichten die wij op tv zien. Ook voor studenten is deze nationale prijsuitreiking erg belangrijk. Door het inzenden van hun films hebben zij een kans om veel beter terecht te komen in het werkveld van de filmwereld.

Iedereen heeft de mogelijkheid films in sturen waardoor studenten die normaal niet in het publiek terecht komen nu wel kans hebben op publiciteit. Over de vereisten van de selectieprocedure is niet veel te zeggen aangezien dit gedaan wordt binnen de NFF (Nationale Filmfestival), maar er worden zeker elk jaar meerdere films afgewezen. Ook voor afgestuurd filmmaker Youri Smaal -was dit evenement van groot belang. “Het is fijn dat zo’n filmfestival de kans biedt om je film in een professionele bioscoop te kunnen vertonen en hier-over te kunnen praten met liefhebbers die elk jaar naar het festival komen.”

Youri leverde zijn debuutfilm ‘Waar thuis was’ in bij de studentencompetitie en haalde hiermee de selectieprocedure. Hierdoor werd zijn film vertoond in verschillende bioscoophuizen. Maar niet alleen de publiciteit is goed voor de jonge filmmakers. “Het NFF is een festival waar filmmakers uit heel het land samenkomen en ook over hun werk en de industrie komen praten. Dit kan erg fijn zijn om je netwerk uit te breiden en misschien nieuwe kansen en connecties te krijgen voor volgende projecten.”

De beste film uit de studenten-competitie maakt ook nog eens kans op een prijs van vijfduizend euro en daarnaast is er ook nog een aparte prijs waar de student zich los voor kan inschrijven. Hier is een nog grotere prijs mee te winnen, namelijk vijftigduizend euro. “Helaas konden wij hier niet aan meedoen omdat ik niet op tijd was afgestudeerd, maar volgend jaar gaan wij zeker meedoen”, vertelt Youri Smaal.

De prijsuitreiking van de Gouden Kalveren is vrijdag de 29e om kwart over acht te zien. Wil je meer weten over dit onderwerp, bekijk hieronder de reportage.

Over de auteur

Jep van der Horst

Jep is een negentien jarige student aan de Hogeschool van Utrecht. Hiervoor heeft hij filosofie gestudeerd, al hoewel dit iets te zweverig was gebruikt hij zijn filosofische blik bij het schrijven van zijn artikelen. Hij woont momenteel in Amsterdam maar wilt de het liefst wonen in veel verschillende landen, zijn droom is dan ook om reizend te werken.