Het taboe van de biseksuele man

Het taboe van de biseksuele man

Ondanks de vooruitstrevende tijden waar wij in leven, ondervinden biseksuele mensen nog veel weerstand tegen hun seksuele identiteit. Vooral op biseksualiteit onder mannen rust nog een taboe: veel van hen voelen zich niet gezien en niet volledig geaccepteerd.

Stereotypes en aannames spelen hierbij een grote rol. Zo denken veel mensen, volgens het onderzoek Ik was altijd al niet standaard: Beleving van Bi+ (Cense et al., 2021), dat biseksuele mensen onbetrouwbaar zijn. Men verwacht dat zij sneller vreemd zullen gaan en niet lang met één partner kunnen blijven, omdat ze dan iets missen. Ook is een veelvoorkomende gedachte dat mensen die bi zijn ‘van twee walletjes eten’.

Traditionele genderrollen

Verwachtingen rondom gender zijn ook een grote factor. Dit scheidt ook de ervaringen van biseksuele vrouwen en mannen van elkaar. Bij vrouwen kan biseksualiteit door heteroseksuele mannen als iets aantrekkelijks gezien worden:  het wordt vaak geseksualiseerd. Biseksualiteit bij mannen gaat een heel andere kant op: het zou ‘vies’ en niet traditioneel mannelijk zijn (Cense et al., 2021). Zowel mannen als vrouwen worden dus op een negatieve manier bekeken door hun biseksualiteit, maar op een andere manier.

Robbert Nijziel zegt dat een veelgehoorde reactie op biseksualiteit is dat het een fase is, of dat het alleen een tussenstop naar homoseksualiteit is. Nijziel ontdekte op zijn veertigste dat hij biseksueel was, en begeleidt nu mannen bij het omgaan met hun biseksuele identiteit. Volgens hem komen dit soort geluiden ook uit de queer wereld. “Denk hierbij aan homoseksuele mannen die zeggen dat iemand niet biseksueel is, maar gewoon nog niet durft toe te geven dat diegene homo is.”

Verborgen seksualiteit

In een onderzoek van Atria, in opdracht van Bi+ Nederland, schrijft professor Emiel Maliepaard dat de huidige samenleving gebouwd is rondom heteroseksualiteit, en ervan uitgaat dat mensen op één geslacht vallen. Er wordt hierbij vanuit gegaan dat je seksuele identiteit samenhangt met het geslacht van je partner.  Dit is bij biseksuele mensen echter niet het geval: als een biseksuele man met een mannelijke partner gezien wordt, wordt aangenomen dat hij homoseksueel is. Van zijn eventuele biseksualiteit is niets te zien. Het is voor biseksuele mensen hierdoor moeilijk om hun seksuele identiteit te uiten: hun biseksuele identiteit blijft op deze manier onzichtbaar.

Luister hier naar de audioreportage over dit taboe, waarin Robbert Nijziel en hoogleraar Sociologie aan de Universiteit Utrecht Eva Jaspers over het onderwerp vertellen:

Over de auteur

Eva Polders

Ik ben Eva Polders, 19 jaar, en kom uit Den Haag. Creativiteit is heel belangrijk voor mij, zowel binnen als buiten de journalistiek. Verder interesseer ik mij op journalistiek vlak vooral in maatschappelijke onderwerpen en klimaatproblemen.