Een sprong in het onbekende na ”Het Laatste Fluitsignaal”

Een sprong in het onbekende na ”Het Laatste Fluitsignaal”

Pixabay - Sasin Tipchai

Je wordt aanbeden als een ware God, het publiek scandeert je naam en overal waar je komt word je ontvangen als een superheld. En dan, na het laatste fluitsignaal, is het opeens stil. Hoewel de aanloop per sporter en per sport verschilt is de uitkomst hetzelfde: Er moet een nieuwe invulling van het leven komen inclusief nieuwe doelen.

Volgens Sportzorg.nl, de voorlichtingswebsite van de Federatie van Sportmedische Instellingen (FSMI), vinden er na een topsport carrière belangrijke veranderingen plaats. Die veranderingen zijn zowel fysiologisch als psychologisch. Daarnaast zijn er veranderingen die betrekkingen hebben op beide gebieden, zoals bijvoorbeeld veranderingen in het slaap- of eetpatroon.

Het zwarte gat

Veel oud-sporters vallen na hun actieve carrière in het zogenaamde ‘’zwarte gat’’, volgens Sportzorg.nl. Een begrip dat vooral een bepaalde mate van besluiteloosheid en een leeg gevoel impliceert, en ontstaat door het wegvallen van onder andere uitdagingen en publieke aandacht. Het belangrijkste kenmerk hiervan is een toestand van depressiviteit.

Om uit dit zwarte gat te geraken is een goede nazorg van belang. Die nazorg omvat handelingen en voornemens die na de actieve carrière plaatsvinden en zijn erg breed. Zo is een juiste nazorg van belang op het psychologische, fysiologische, maatschappelijke en financiële gebied.

Om oud-topsporters te helpen zijn er ook in Nederland verschillende initiatieven. Zo helpt het NOC*NSF oud-(top)sporters met het platform TeamNL@Work om vanuit de topsportcarrière te integreren in de ‘’normale’’ arbeidsmaatschappij. Ook zijn er verschillende private bedrijven die sporters linken aan het werkveld.

Meer weten over wat hierbij komt kijken? Beluister dan onderstaande reportage. De reportage is ook te horen in de eerste aflevering van de nieuwe podcast ”Het Laatste Fluitsignaal”.

Music: Hyannis by Otis Galloway

Free download: https://filmmusic.io/song/10831-hyannis

Licensed under CC BY 4.0: https://filmmusic.io/standard-license

Over de auteur

Rick Nieborg

Mijn naam is Rick Nieborg (1999). Ik ben geboren en getogen in Zaandam, onder de rook van Amsterdam. Al vanaf jong houd ik van lezen en schrijven, hetgeen wat ik nu in de praktijk breng bij Upd8 Nieuws. Het liefst schrijf ik over sport, criminaliteit en maatschappelijke onderwerpen. Ik wil altijd het verhaal achter de persoon naar boven halen door mij scherp en objectief te verdiepen.