Heroïne kopen bij de Kruidvat? Als het aan de Libertaire Partij ligt moet dat kunnen

Heroïne kopen bij de Kruidvat? Als het aan de Libertaire Partij ligt moet dat kunnen

Nederland staat naast de windmolens, tulpen en kaas ook bekend om het drugsbeleid. We hebben hier namelijk een relatief bijzonder beleid in vergelijking met omliggende landen. De Nederlandse regelgeving rondom drugs bestaat grotendeels uit twee onderdelen: het gedoogbeleid en de Opiumwet.

Hoewel de productie van cannabis en de bevoorrading van coffeeshops verboden is in Nederland, wordt de verkoop van cannabis gedoogd. Gemeentes bepalen zelf of en hoeveel coffeeshops ze toelaten. Daarbij moeten de coffeeshops zich aan strenge voorwaarden houden. Zo mag er geen reclame worden gemaakt en mogen minderjarigen niet binnenkomen in de shop. Ook mag er niet meer dan 5 gram softdrugs per dag per persoon worden verkocht.

Naast het Nederlandse gedoogbeleid geldt er ook de Opiumwet; deze maakt onderscheid tussen harddrugs en softdrugs. Voorbeelden van harddrugs zijn cocaïne en xtc. De Opiumwet stelt de import, export, productie, teelt, handel en het in bezit zijn van drugs strafbaar. Het gebruik van de drug is dus niet strafbaar. De reden daarvoor is dat de overheid wil voorkomen dat mensen die door drugsgebruik in de problemen gekomen zijn, zich niet weerhouden voelen om hulp te zoeken.

Met de verkiezingen in aantocht, spreken de politieke partijen zich uit over hun standpunten rondom de regel- en wetgeving van drugsbeleid in Nederland. In onze Upd8 News ‘Lekker Los’ uitzending gingen Gerard van Hooft (lijsttrekker van 50Plus), Kjell van Wijlandt (nummer 19 op de lijst van PvdD) en Johan Zijlstra (nummer 4 op de lijst van de Libertaire Parij) in debat over dit onderwerp. Bekijk hier het fragment van de uitzending terug:

 

 

Over de auteur

Marilene Vis

Mijn naam is Marilène Vis, journalist in opleiding aan de Hogeschool Utrecht. Ik ben breed geïnteresseerd, maar het liefst verdiep ik mij in de parlementaire en internationale verslaggeving. Naast mijn artikelen op SvJ Media schrijf ik om de week een column voor nieuwsplatform Trajectum, waarin ik situaties uit mijn leven als Utrechtse student deel.