“Kinderen horen buiten te zijn”

“Kinderen horen buiten te zijn”

Een leeg plein

‘Zorg dat je voor het donker thuis bent.’ Deze zin wordt tegenwoordig steeds minder vaak gebruikt. Uit onderzoek van Kantar Public, concludeert Jantje Beton, een goed doel dat zich inzet voor het laten buitenspelen en bewegen van kinderen en jongeren, dat één op de zes kinderen nooit buitenspeelt. En dat terwijl buitenspelen erg voordelig is.

Het buitenspelen staat onder druk. 17 procent van de kinderen gaat nooit naar buiten om te spelen. Dit percentage is de afgelopen jaren flink toegenomen. Uit cijfers uit 2018 was dit namelijk nog acht procent, meldt Jantje Beton. Hoewel meer dan de helft wel meer buiten zou willen spelen, gebeurt dit in de praktijk niet. “Ik zie nooit kinderen buiten spelen. Vroeger was dat wel anders. Kinderen horen lekker buiten te zijn”, aldus Wil Lamboo, oudere van 78 jaar. Tegenwoordig krijgen digitale spellen en media vaak de voorkeur. Vooral TikTok is populair onder de jongreen. Ook geven kinderen aan dat zij door de grote hoeveelheid huiswerk geen tijd hebben om naar buiten te gaan en dat een te weinig andere kinderen in de buurt zijn om mee te spelen. Dit meldt het Nederlandse Jeugd Instituut.

Maar waarom is buitenspelen zo belangrijk voor jonge kinderen? Buitenspelen is zowel mentaal als fysiek goed voor de ontwikkeling van een kind. Wanneer kinderen buiten zijn, zijn ze in beweging. Dit is voordelig voor hun concentratievermogen en vermindert mogelijke stress. Ook is de kans groot dat kinderen buiten in contact komen met andere kinderen. Dit is goed voor hun sociale gedrag en zelfvertrouwen, aldus Nederlandse Jeugd Instituut.

Wanneer hier geen verandering in komt en kinderen korter dan één uur per dag bewegen, neemt de kans op overgewicht toe en kan dit negatieve gevolgen hebben op de motorische ontwikkelingen,  leerprestaties en cognitieve ontwikkeling van een kind, meldt J/M ouders.

In de onderstaande reportage is te zien waar de jeugd zich vroeger mee bezighield en hoe dat nu zit.

Over de auteur

Guusje van der Maat

Mijn naam is Guusje van der Maat (2005) en ik studeer aan de Hogeschool Utrecht. Ik heb een brede interesse, maar ben voornamelijk geïnteresseerd in sport, muziek en maatschappelijke problemen. Met mijn brede interesse hoop ik de leukste en pakkendste nieuwtjes van Woerden naar buiten te brengen.