Tot eind december werken zonder betaald te krijgen: de realiteit voor veel Europese vrouwen

Tot eind december werken zonder betaald te krijgen: de realiteit voor veel Europese vrouwen

EU flags in front of European Commission building in Brussels

De loonkloof tussen mannen en vrouwen bedraagt 12,7%. Equal Pay Day symboliseert de dag waarop vrouwen, in vergelijking met hun mannelijke collega’s, niet langer betaald krijgen voor hetzelfde werk vanaf 15 november tot en met het einde van het jaar. Niet in ieder Europees land is dit 12,7%. Er zijn grote verschillen tussen Europese landen. Alleen Luxemberg heeft het voor elkaar gekregen dit percentage rond de 0% te houden, volgens Eurostat

De eerstvolgende landen die Luxemburg volgen zijn Roemenië met verschil van 3,6% en Slovenië met 3,8%. Aan de andere kant van het perspectief staan de landen Estland waar het verschil het loon tussen mannen en vrouwen op 20,5% uitkomt. Nederland zit onder het gemiddelde en meet een verschil van 13,5%.

Maar wat betekenen deze percentages precies? Het Europees parlement definieert het op deze manier: “De loonkloof is het verschil in gemiddeld bruto uurloon tussen vrouwen en mannen. Het is gebaseerd op het salaris dat wordt uitbetaald aan werknemers, nog vóór inkomstenbelastingen en sociale zekerheid bijdragen ervan afgetrokken worden. Alleen bedrijven met tien of meer werknemers werden meegenomen in de berekening.”

Het is dichten van de loonkloof is tot op de dag van vandaag niet geluk. Volgens Agnes Jongerius, Europarlementariër voor de PvdA, is het beleid vanuit de Europese uni daarvoor cruciaal: “Europese wetgeving zorgt ervoor dat lidstaten verplicht worden de wetten rondom loon aan te scherpen.”  Een voorbeeld van een van deze wetten is de Europese wet loontransparantie: “Deze wet verplicht werkgevers met meer dan 50 werknemers, informatie openbaar te maken over het salaris wat werknemers ontvangen. Daarnaast stelt de wet dat iedereen het recht heeft om informatie over het loon op te vragen. Ook vermeldt de PvdA: “Als uit deze informatie blijkt er een verschil in salaris is van meer dan 5% voor hetzelfde werk, moeten werkgevers maatregelen te nemen om dit te corrigeren.”

Over de auteur

Anne Minnaard

Anne, 21 jaar