Derdelanders massaal weg uit het land vanaf 4 maart

Derdelanders massaal weg uit het land vanaf 4 maart

Foto door Peter Muscutt

Vluchtelingen uit Oekraïne met een niet-Oekraïense nationaliteit moeten per 4 maart Nederland weer verlaten. De tijdelijke bescherming die zij kregen na de oorlog tussen Oekraïne en Rusland beëindigd. Deze groep mensen, ook wel derdelanders genoemd, moet terugkeren naar Oekraïne of naar hun land van herkomst.   

 

Op 24 februari 2022 viel Rusland, Oekraïne binnen, wat resulteerde tot dus ver in meer dan zes miljoen vluchtelingen uit Oekraïne in de Europese landen. In Nederland zijn dit meer dan honderdduizend vluchtelingen met een Oekraïense nationaliteit en zo’n vijfduizend met een niet-Oekraïense nationaliteit, hierna ook wel derdelanders genoemd.  

 

De Oekraïense vluchtelingen mogen nog een jaar langer blijven. De Raad van State heeft besloten dat deze groep nog tot 4 maart 2025 mag blijven. Voor derdelanders is de houdbaarheidsdatum van hun verblijf meerdere keren opgeschort. Eerst zouden de derdelanders al op 4 maart 2023 het land moeten verlaten, dit is toen verplaatst naar 4 september 2023 en twee dagen voor vertrek werd dit toch weer ingetrokken. Op 24 januari kwam eindelijk de einduitspraak en werd 4 maart de definitieve datum. Dit zorgde voor veel frustratie, vertelt Sander Spriel, teamleider Oekraïne vluchtelingenwerk. “Toen wij de derdelanders informeerden over de nieuwe data, waren ze sceptisch. Ze namen de data steeds minder serieus met de gedachte: Deze zal ook wel weer opgeschoven worden.” 

 

Vorige week was het ook alweer twee jaar geleden dat de oorlog begon. Hiervoor werd in de Jaarbeurs in Utrecht de herdenking ‘Remember Together’ gehouden. “De vluchtelingen staan zeker stil bij het tweejarig jubileum en de herdenking was erg ontroerend”, vertelt Spriel.  

 

Vluchtelingen met een asielprocedure, een verblijfsvergunning voor school of werk of vluchtelingen die terug moeten naar een onveilige situatie mogen nog in Nederland blijven. 

Over de auteur

Noa Vendrig

Mijn naam is Noa Vendrig, een geboren en getogen Amsterdammer. Mijn doel is om mijn eigen draai te geven aan de hedendaagse journalistiek. Ik schrijf met passie en een open blik.