Eiwitten steunen een gezond immuunsysteem

Eiwitten steunen een gezond immuunsysteem

Fruit | Foto Tabitha Bruin

EenVandaag berichtte in hun radio-uitzending op 18 maart 2024 over het optimaliseren van het immuunsysteem met eiwitten. De lente is aangebroken, dus infectieziekten spelen dan vaker op (GGD, 2024). Het tijdschrift Libelle beweert dat extra eiwitten geen kwaad kunnen op het moment er verkoudheid heerst. Patiënten hebben mogelijk extra bouwstoffen nodig. In dit nieuwsartikel zoeken we uit welke ziekenhuizen eiwitten van belang achtten en waarom. 

Trots op de waarborging van eiwitten in Nederland 

Eiwitten zijn voor alle doelgroepen belangrijk, want het zijn bouwstoffen van je lichaam. Voor mensen die meer spieropbouw willen, en bijvoorbeeld aan krachttraining doen, zijn voldoende eiwitten nodig. Eiwitten laten de spieren groeien, dus eiwitrijke maaltijden,” adviseert orthomoleculaire adviseur Katinka Seetz (24).

Al voor 1997 wist Nederland dat eiwitten bijdragen aan onze gezondheid. Dierlijke en plantaardige eiwitten zijn eeuwenoud. Eiwitten uit bepaalde delen van koeien veroorzaken bijvoorbeeld schade aan het zenuwstelsel. Principieel acteert Nederland tegen iedere vorm van ziekten via het instituut voor voedselveiligheid maatregelen.  

De Schijf van Vijf biedt onze samenleving houdt vast voor een gezond voedingspatroon. Het zijn de richtlijnen van normale voeding van de Gezondheidsraad op basis van persoonlijke wensen. Ons zorgstelsel wordt minder belast bij een normale inname van voeding. Maarten Soeters, Internist-endocrinoloog in het Amsterdam UMC, deed de uitspraak in de radio-uitzending bij EenVandaag: “Eiwit gebruik je namelijk als je ziek bent om je afweer te optimaliseren.” Zijn er bij een kleine verkoudheid of andere ziekten wel extra eiwitten nodig? 

Eiwitten nodig tegen ziekten 

Volgens het Radboud UMC hangt dat helemaal af van het individu en de spierafbraak. Mensen met maag-, darm-, leverziekten, spierziekten of kanker mogen meer eiwitten tot zich nemen volgens het Hematon ziekenhuis, want het werkt preventief tegen infecties (Radboud UMC).  

Ook bij mensen met chronische longziekten, COPD, kunnen eiwitten de kwaliteit van leven verbeteren (Isala). Een voor jou werkende voedingstoestand en lichamelijke conditie is essentieel. Op ziekenhuiswebsites, bijvoorbeeld het Sint Antonius Ziekenhuis, worden publicaties aangeboden om de minimale hoeveelheid eiwitten te berekenen. Ze maken duidelijk dat lichaamsbeweging hoort bij de inname van extra eiwit tegen spierafbraak. 

Alrijne en Ziekenhuis Gelderse Vallei raden consumptie van eiwitten aan bij ziekten of voor een operatie. Op tijd en genoeg eten voor een operatie is belangrijk legt Rijnstate voor met de nadruk op de bouwstoffen. Na een operatie wordt wederom gelet op eiwit inname, want eiwitten helpen het functioneren van bloed, weerstand en wondenherstel (Albert Schweitzer).  

Voedingspatroon thuis zelf verbeteren op basis van adviezen 

Op basis van bovenstaande adviezen van de ziekenhuizen is het waar dat eiwitten het algehele functioneren van het menselijk lichaam ondersteunt. Maarten Soeters, Internist-endocrinoloog in het Amsterdam UMC zijn claim klopt. Eiwitten ondersteunen het afweersysteem. Alleen wat Libelle adviseert, meteen eiwitten eten bij verkoudheid, is niet per se slim. Ondanks een klein overschot aan eiwitten in de huidige wetenschap niet uitmaakt, zou ik advies van een expert vragen. Een bij voorbaat uitgebalanceerd, individueel, proportioneel voedingspatroon, dat mogelijk is in Nederland, is wellicht al voldoende om de verkoudheid voor te zijn. Of zelfs de verkoudheid te verslaan. 

Mensen met een zwakker immuunsysteem 

Mensen met ondergewicht en dus ondervoeding hebben kans op een zwakker immuunsysteem. Bovendien kan spierafbraak en botontkalking op spelen. Men constateert vergelijkbare klachten bij senioren (Maxima Mc). De eiwitinname zijn dan zeker voor hen belangrijk, want het zijn de bouwstoffen van je lichaam. Net zoals vetten en koolhydraten (Diakonessenhuis).  

Hoe ouder je wordt, hoe meer je spieren afbreken. Daarom breken ouderen mensen sneller hun botten, buiten dat het voor iedereen belangrijk is het voor senioren extra nodig om spierafbreuk te voorkomen. En daardoor wil je voldoende eiwitten eten. Specifiek voor senioren,”  laat orthomoleculaire adviseur Katinka Seetz (24) weten.

Het is uiteindelijk men hun verantwoordelijkheid om voor hun eigen lichaam te zorgen. Ga daarom op tijd naar een diëtiste op het moment je vragen hebt. Verder is het optimaliseren van het immuunsysteem ook belangrijk voor kracht- en duursporters, vegetariërs, veganisten, kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. 

Wanneer je echt krachttraining doet, dus dat je tijdens krachttraining scheurtjes in je spieren maakt. Dan ga je pas je spieren trainen. En wil je na het sporten, 2 uur later je eiwitten aanvullen voor de spieropbouw,” adviseert orthomoleculaire adviseur Katinka Seetz (24). 

Over de auteur