De liquidatie van Stanley Hillis

De liquidatie van Stanley Hillis

AMSTERDAM – De liquidatie van Stanley Hillis is alweer dertien jaar geleden gebeurd, maar tot op heden blijft deze misdaad onopgelost. Wel gaan er verhalen rond over wie de dader van deze liquidatie nu eigenlijk is. “Die verhalen zijn allemaal complete onzin”, vertelt Klaas Wilting, ex woordvoerder van de Amsterdamse Politie. 

Hillis is op 21 februari 2011 onder het oog van de politie geliquideerd in de Fizeaustraat in Amsterdam-Oost. Op relatief vage beelden van deze liquidatie is te zien hoe de schutter vanuit een Volkswagen Transporter bus naar de auto van Hillis loopt en hem schiet. Hierna is de schutter weer weggereden met het busje. Het voertuig is hierna nooit meer teruggevonden. 

“Er stonden politieauto’s bij en er hing een helikopter in de lucht, de politie stond er in principe gewoon naast”, vertelt Wilting. Om deze reden gaan er geruchten rond dat deze misdaad zou gaan om een staatsliquidatie. “Nee, dat slaat helemaal nergens op”, ligt Wilting toe. “Die politieagenten schrokken zich rot toen zij de liquidatie meemaakten. Als het een staatsliquidatie zou zijn geweest, dan had de politie wel anders gereageerd.”

Daarnaast wordt er gezegd dat de liquidatie in de doofpot zou zijn gestopt omdat er zo veel politie bijstond. “Ook deze verdenking is onzin. Ik snap zeker dat er geruchten rondgaan, zeker in deze tijd waar complottheorieën de ronde gaan, maar de politie heeft alles op alles gezet om de dader te vinden. Dat is echt niet in de doofpot gestopt.”

Ondanks de vele verhalen blijft de daadwerkelijke dader na dertien jaar nog steeds onbekend.

Luister hier naar de reportage over de liquidatie.

Over de auteur

Noa Meerwijk

Noa Meerwijk (2005) heeft veel interesse in de wereld om haar heen. Wat beweegt mensen, wat is hun drive en hoe leven mensen in andere landen en steden? Niet voor niks ging ze Journalistiek studeren om later documentaires te maken in het buitenland, maar ook wil ze schrijven over dingen die haar bezig houden.