El Chapo: de opkomst, vlucht en val van een drugsbaron

El Chapo: de opkomst, vlucht en val van een drugsbaron

Foto: Creative Commons

Joaquín “El Chapo” Guzmán, een van ‘s werelds beruchtste drugsbaronnen, is geboren op 4 april 1957 in La Tuna, Mexico. Hij groeide op in een arme boerenfamilie in Sinaloa en begon zijn carrière in de drugshandel in de jaren 70. El Chapo werd later de leider van het Sinaloa-kartel, een van de machtigste drugskartels ter wereld. Zijn bijnaam, El Chapo, betekent ‘de kortere’ of ‘kleintje’, wat verwijst naar zijn kleine gestalte. Wat is zijn verhaal?

Het Sinaloa-kartel, onder leiding van El Chapo, was verantwoordelijk voor de smokkel van enorme hoeveelheden drugs naar de Verenigde Staten en andere delen van de wereld. Ze waren betrokken bij de handel in cocaïne, heroïne, marihuana en methamfetamine, waardoor miljarden dollars werden verdiend. El Chapo stond bekend om zijn meedogenloosheid en zijn vermogen om te ontsnappen aan de wet, beweert Insightcrime.

Ontsnappingen van El Chapo

In januari 2001 verstopte El Chapo zich waarschijnlijk in een bak met vuile was in de achterbank van een vrachtwagen met wasgoed en reed zo zijn vrijheid tegemoet. Veertien jaar later ontsnapte hij opnieuw op spectaculaire wijze, ditmaal via een tunnel van anderhalve kilometer lang, voorzien van een trap en ventilatie. Een ontsnappingsmotor stond al voor hem klaar, meldt Trouw.

“De zaak tegen El Chapo openbaarde de corruptie die doordrong in de Mexicaanse regering en rechtshandhaving, met beschuldigingen dat hij politici en politieagenten had omgekocht om zijn kartel te beschermen”, zegt Latijns-Amerika correspondent Marc Bessems. “Zijn proces was een van de grootste in de recente geschiedenis, waarbij getuigenissen werden afgelegd door voormalige handlangers die bijvoorbeeld samenwerkten met de Amerikaanse autoriteiten.”

Mijlpaal, maar niet het einde

Op 17 juli 2019 werd El Chapo uiteindelijk veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, plus dertig jaar. Hij werd veroordeeld tot het betalen van een boete van €11,3 miljard, een bedrag dat gelijkstond aan het geschatte bedrag dat zijn kartel verdiende tijdens zijn macht, schrijft Het Parool. Zijn veroordeling werd gezien als een mijlpaal in de strijd tegen de georganiseerde misdaad, hoewel zijn arrestatie niet het einde betekende van drugshandel en kartels in Mexico. “Je kunt wel mensen oppakken, maar het probleem blijft bestaan. En het probleem is dat er markt is voor illegale drugs”, concludeert Bessems.

Over de auteur