Nisan Sarican: “Azerbeidzjan moet met daden tonen dat ze de Armeniërs accepteren”

Nisan Sarican: “Azerbeidzjan moet met daden tonen dat ze de Armeniërs accepteren”

Bron: Unsplash. De stad Susa die in 2020 veroverd werd door Azerbeidzjan in hetgebied Nagorno-Karabach

Azerbeidzjan heeft afgelopen dinsdag Armenië aangevallen. Dit gebeurde in het etnisch-Armeense enclave Nagorno-Karabach. In dit gebied spelen al jaren conflicten. Nu is er een staakt-het-vuren gaande. De Armeense Nisan Sarican opgegroeid, in Nederland, houdt zich veel bezig met wat er gaande is in dat gebied en de afkeer die er is naar de Armeense bevolking.

Sarican zit bij het Armeniëfonds. Daar zet hij zich in voor de Armeense gemeenschap in Nederland en helpt hij aan Armenië humanitaire hulp te bieden. Hij vertelt: “Als Azerbeidzjan niet krijgt wat ze willen, gaan ze over tot geweld en dat is nu te zien met deze aanval. Het gaat ze niet alleen om het grondgebied. Ze willen de hele cultuur van Armenië uitwissen. Dat zijn de mensen, maar ook heel het cultureel erfgoed. Het staakt-het-vuren gaat ook zo lang duren tot Azerbeidzjan dat wil”, aldus Sarican. Het staakt-het-vuren is ingegaan met hulp van Russische troepen. “Azerbeidzjan wil formeel vrede, maar alles is erop gericht dat ze macht willen. Daarnaast is er nooit een oprechte poging gedaan om vrede te stichten.”

Azerbeidzjan over de situatie

Internationale nieuwsdienst Reuters vertelt in een artikel over de situatie van Azerbeidzjan en Armenië het volgende: De president Iham Aliyev liet weten in een televisietoespraak na het staakt-het- vuren dat Azerbeidzjan de volledige soevereiniteit over zijn grondgebied had herwonnen en nu de bevolking van Karabach wil laten integreren en de regio in een ‘paradijs’ wil veranderen. Daarnaast vertelt de president dat Azerbeidzjan niks heeft tegen het Armeense volk van Karabach – ‘zij zijn onze burgers’ – maar alleen tegen hun ‘criminele’ separatistische leiding.

Oprecht zijn is belangrijk

“Als Armenen en Azerbeidzjaanse samen willen leven, is de eerste stap dat beide partijen dat ook moeten willen. Azerbeidzjan moet laten zien dat ze serieus zijn en actie tonen dat ze het Armeense volk op zich willen nemen. Ze moeten laten zien dat ze serieus zijn in integratie.” Volgens Sarican is er wel een klein lichtpuntje in deze situatie. Volgens hem zijn niet alle Azerbeidzjaanse mensen tegen Armeniërs, maar worden ze onderdrukt door de rest. “Azerbeidzjan is een democratische rechtsstaat waarin het moed vergt om je eerlijke mening over de situatie te uiten.”

Luister hieronder naar de audio-reportage over de situatie daar:

Over de auteur

Anne Schuuring

Mijn naam is Anne Schuuring en ik ben eerstejaarsstudent journalistiek. Ik ben vooral geïnteresseerd in maatschappelijke en culturele onderwerpen. Na mijn studie lijkt het mij leuk om achter de schermen te werken bij tv-programma's.