Texaanse immigratie wet nog steeds niet doorgevoerd

Texaanse immigratie wet nog steeds niet doorgevoerd

TEXAS – Op 19 maart 2023 werd in Texas een immigratiewet goedgekeurd. Deze wet moest het mogelijk maken voor politieagenten om mensen op te pakken die ervan worden verdacht Amerika illegaal te hebben betreden. Hoewel de wet aanvankelijk goedgekeurd werd, kwam een aantal uur later het besluit om het reglement op halt te plaatsen. Deze week, op 3 april, wordt er opnieuw gekeken naar dezelfde wet. Het zal een lange en harde strijd worden, want zowel de staat Texas als het federale hof wil gelijk.

Volgens The Texas Tribune zouden rechters worden verplicht om migranten terug naar Mexico te sturen zodra er een veroordeling is. De wet werd goedgekeurd nadat het hof van beroep een spoedaanvraag deed voor een snellere acceptatie. De goedkeuring van de desbetreffende wet zou, volgens de Biden-administratie, in strijd zijn met de constitutie. De grondwet geeft het congres de macht om te bepalen om die reden kan het niet door Texas alleen aangepakt worden.

Madeleijn van den Nieuwenhuizen, Amerika Deskundige en onderzoeker aan de City University of New York zegt: ‘Wat het probleem is nu is dat Texas taken op zich wil nemen die veel te groot voor ze zijn. Als die staat andere regels heeft voor immigratie en thema’s die daar omheen staan, dan worden er echt wel andere manieren gezocht om binnen te komen. Het land is dan niet meer in evenwicht en andere staten zullen dan ook hun eigen wetgeving in willen voeren.’

Op dit moment is er nog geen uitspraak en is er dus nog niet bekend of de wet wel of juist niet kan worden doorgevoerd. Gedurende de dag van 4 april wordt vergaderd en zal er mogelijk, al is het te laat, toch een eindoordeel komen. Amerika ligt in een tweestrijd en aan beide kanten van het touw wordt even hard getrokken.

Over de auteur

Jaden Luna

Jaden Luna (2003) is een beginnende journalist aan de school voor journalistiek in Utrecht. De in Amsterdam geboren jongvolwassene wil zich graag ontwikkelen in de journalistiek omtrent de samenleving en zou zich graag willen verplaatsen over de hele wereld. Ze wil zich inzetten voor de minderbedeelden in de samenleving en wil over dit onderwerp ook veel schrijven.