Jongeren hebben op steeds latere leeftijd voor het eerst seks

Jongeren hebben op steeds latere leeftijd voor het eerst seks

Bron: Deon Black Unsplash

Nederlandse jongeren worden steeds later seksueel actief, volgens onderzoek van de Rutgers Stichting. Op hun 18e had de helft voor het eerst vaginale of anale seks. “Er is veel verbazing als ze horen hoe hoog het gemiddelde ligt,” vertelt Yuri Ohlrichs, seksuoloog van de Rutgers Stichting. 

Ohlrichs merkt op dat deze verbazing voortkomt uit het feit dat veel jongeren beweren op jongere leeftijd seks te hebben gehad. “Doordat ze van anderen horen dat ze op hun 14e of 15e seks hebben gehad, liegen mensen ook over hun leeftijd omdat ze denken dat dit de norm is.” Toch ziet hij dat er een groep is die eerder dan de norm seks heeft. “Dit zijn mensen die meer risico nemen, of al eerder in aanraking komen met alcohol en drugs.” 

Volgens Ohlrichs is het ook de vraag over wat voor seks je het hebt als je praat over ontmaagding. “Bij de cijfers uit dit onderzoek kijken we echt naar de eerste keer vaginale of anale seks, maar iedereen ziet de eerste keer seks anders. Voor sommigen begint dit al bij naakt zoenen, of bij orale seks.” Toch zie je ook hier een verschuiving in leeftijd. Uit hetzelfde onderzoek van Rutgers blijkt dat de helft van de jongeren in 2023 op hun 18e voor het eerst afgetrokken of gevingerd werd, en een half jaar later hadden zij hun eerste ervaring met pijpen of beffen.  

In de reportage vertellen Ohlrichs en Mendi van den Broek, die lessen geeft op scholen over veilige en plezierige seks, over waarom jongeren op steeds latere leeftijd voor het eerst seks hebben. 

Door langer te wachten met seks ga je nadenken over wat je wel of niet zou willen. Sytske Kooijker geeft trainingen en lezingen omtrent grensoverschrijdend gedrag. De eerste keer seks is volgens Kooijker erg spannend voor beide partijen. Daardoor is de ervaring mogelijk niet voor iedereen fijn. In de uitzending legt ze uit hoe de eerste keer seks voor beide partijen fijn kan zijn en hoe grensoverschrijdend gedrag voorkomen kan worden.  

Leon Hart & Selena van der Tholen

Over de auteur