De ontsnapping in een boekenkist: Wie was Hugo de Groot?

De ontsnapping in een boekenkist: Wie was Hugo de Groot?

Wikimedia Commons Foto: Michiel Jansz. van Mierevelt

Even terug in de tijd. In het jaar 1538 wordt in Delft Hugo de Groot geboren. Al snel blijkt hij een erg intelligente jongen te zijn. Op zijn elfde gaat hij rechten studeren aan de Universiteit van Leiden en niet veel later op zijn vijftiende, promoveert hij, meldt het Literatuurmuseum. Hij wordt beschouwd als één van de grondleggers van het Volkenrecht en het Internationaal Recht aldus Slot Loevestein.

Op zijn vijftiende werd de Groot adviseur van Johan van Oldenbarnevelt, de belangrijkste politicus van die tijd. Hierdoor kwam hij later flink in de problemen. Van Oldenbarnevelt was namelijk in die tijd niet de enige baas in Nederland. Prins Maurits van Oranje was de andere baas, hij leidde het leger. De mannen kregen ruzie met elkaar. Van Oldenbarnevelt en de Groot wilden stoppen met oorlog voeren tegen Spanje, maar prins Maurits wilde daar juist mee doorgaan. Daarnaast waren ze het oneens over het geloof. Zo stelde ze uiteindelijk de vraag wie nou eigenlijk de baas van het land was. Prins Maurits van Oranje won deze strijd. Het gevolg hiervan was dat Johan van Oldenbarnevelt de doodstraf kreeg en Hugo de Groot een levenslange gevangenisstraf, aldus NTR.

Hugo werd samen met zijn vrouw en kinderen opgesloten in de staatsgevangenis Slot Loevestein. “Zijn gezin was natuurlijk niet veroordeeld dus zij hadden er vrije keuze in om mee opgesloten te worden, maar dan kies je er als vrouw toch voor om met je man mee te gaan, vooral in die tijd”, aldus Henk Nellen, historicus en onderzoeker naar Hugo de Groot. Na twee jaar hechtenis wist Hugo te ontsnappen. Dit deed hij door in een boekenkist te gaan zitten die naar Gorinchem vervoerd zou worden. “Hij wilde natuurlijk ontsnappen omdat hij vond dat hij onterecht veroordeeld was, maar in de eerste plaats wilde hij gewoon vrij zijn. Je kan het je wel voorstellen dat Hugo natuurlijk liever niet in een koude, kale gevangenis wilde zitten”, aldus Nellen.

Na zijn ontsnapping vlucht Hugo de Groot naar Parijs waar zijn vrouw en kinderen later ook heen komen. Hij is uiteindelijk altijd op vrije voeten gebleven. Na de ontsnapping leeft hij nog 24 jaar. Op 62-jarige leeftijd overlijdt hij tijdens een schipbreuk bij Rostock in Duitsland, meldt NPO Kennis.

Over de auteur

Felix ter Steege

Mijn naam is Felix ter Steege (2004), geboren in Venray maar ik woon nu in het mooie Utrecht. Ik vind het leuk om met mensen en media bezig te zijn. Daarom ben ik student aan de Hogeschool voor Journalistiek in Utrecht. Ik heb veel hobby's maar het allerliefst ben ik met mensen om me heen.