Factcheck: Duurzaamheid in het werkveld is belangrijk voor jongeren.

Factcheck: Duurzaamheid in het werkveld is belangrijk voor jongeren.

Jongeren aan het werk Foto: Pixabay

Het klimaat is een belangrijk onderwerp voor jongeren. Door verschillende demonstraties en acties wordt dat steeds vaker duidelijk gemaakt. Ook uit een recente enquête van YoungCapital bleek dit.  Flexmarkt schreef hier een artikel over. In dit artikel claimen zij dat 4 op de 10 jongeren stopt bij een werkgever, als deze niets aan duurzaamheid doet. Dat dit voor jongeren belangrijk is werd al eerder duidelijk, alleen deze cijfers blijken niet helemaal te kloppen.

Op 14 september presenteerde YoungCapital het tijdschrift YOUNG The recruitment Guide. Hierin staat een artikel wat gebaseerd is op een enquête. Deze enquête heeft volgens Flexmarkt 750 deelnemers tussen de 15 en 30 jaar oud bevraagd. Deze enquête zal volgens Flexmarkt zijn uitgezet tussen 21 april en 2 mei 2023 door Mediatest. Mediatest bevestigt dit. Op de site van YoungCapital is hier verder niets over terug te vinden, ook willen zij geen reactie geven op de vraag waar de enquête verspreid is. Na contact met de redactie van Flexmarkt wordt er bevestigd dat het artikel dat door hen geplaatst is, een directe overname is van het persbericht dat YoungCapital heeft verspreid. Ditzelfde bericht is ook geplaatst door Emerce.nl.

“De doelgroep waaronder de enquête verspreid is, gaat over twee generaties, generatie Z en millennials”, vertelt Arno Molenaar, generatie Z expert. “Natuurlijk kun je generaties niet zo zwart-wit zien. Iemand van 28 jaar heeft hele andere standaarden en belangen dan iemand van 16 jaar.” Doordat het niet duidelijk is hoe de enquête is uitgezet en dat de doelgroep heel breed is, kun je er niet vanuit gaan dat het een representatief onderzoek is geweest. Je kunt er dus niet vanuit gaan dat de cijfers kloppen.

Dat het klimaat en duurzaamheid een belangrijke factor is voor de besproken doelgroep, komt in meerdere onderzoeken naar voren. Zo voerde de European Investment Bank (EIB) in het begin van 2023 een soortgelijk onderzoek uit. Zo stellen ze dat 76% van de 20 tot 29-jarige werkzoekende wereldwijd duurzaamheid een hoge prioriteit vindt. 22% vindt het zelfs het belangrijkst. In ditzelfde onderzoek is terug te vinden wat de resultaten voor Nederland zijn. Zo vindt volgens het EIB 69% van de Nederlanders tussen de 20 en 29 jaar de klimaatimpact van een toekomstige werkgever een belangrijk criterium voor de keuze van een baan. In Nederland vindt 13% dit het belangrijkst. In de enquête van YoungCapital kwam naar voren dat 68% van de jongeren tussen de 15 en 30 jaar een ESG-beleid belangrijk vindt bij het zoeken van een baan. Dit is tevens een andere claim dan de claim uit het persbericht.

Er zijn overigens wel mensen die hun baan opgeven als er weinig tot niets gedaan wordt aan het klimaat en de duurzaamheid. In januari 2023 maakte nu.nl een artikel over het zogenoemde ‘klimaatontslag’. Hier spreken drie volwassenen over hun keuzes om te stoppen bij hun baan en zichzelf fulltime in te zetten voor een beter klimaat. Dit komt door verschillende rapporten en onderzoeken die zij gelezen hadden. Volgens Generatie Z-expert Arno Molenaar is dit iets wat er bij generatie Z ook verwacht kan worden. “Millennials zijn toegetreden tot de arbeidsmarkt op het moment dat er een economische dalende lijn was, het werk was niet vanzelfsprekend. Hierdoor hebben millennials hun principes en behoeftes aan de kant gezet aangezien deze niet realistisch waren om aan te houden. Voor generatie Z is dit heel anders gegaan. Op dit moment zijn er veel vacatures en veel werk beschikbaar. Hierdoor is generatie Z, met dezelfde principes, een stuk activistischer. Er is nu heel veel ruimte om een baan te zoeken met jouw behoeftes.”

Is het dus zo dat 4 op de 10 jongeren weg zal gaan bij hun werkgever als deze niets doet aan duurzaamheid? Zeer waarschijnlijk is deze stelling onjuist. Het klopt inderdaad dat jongvolwassenen die de arbeidsmarkt betreden meer waarde hechten aan duurzaamheid en het klimaat. Het is dus ook gebleken dat dit voor meer dan de helft een belangrijke vereiste is bij het vinden van een baan. De duidelijke cijfers die bij Flexmarkt te zien zijn komen alleen niet overeen. Dat jongeren ook echt zullen vertrekken, is nergens te verifiëren.

Over de auteur

Famke Arts

Mijn naam is Famke Arts. Ik ben 22 jaar en graag bezig met media. Na een opleiding fotografie ben ik begonnen aan journalistiek. Het lijkt mij erg leuk om later fotografie met journalistiek te combineren. Je kunt mij bereiken via mij email, famkearts@gmail.com of telefonisch, 06-82680559.