Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Goed nieuws voor studenten: basisbeurs terug van weggeweest

Goed nieuws voor studenten: basisbeurs terug van weggeweest

Per maand 110,30 euro voor thuiswonenden of 274,90 euro voor uitwonenden. Dat is hoeveel studiefinanciering HBO- en universiteitsstudenten gaan ontvangen in het studiejaar 2023-2024. Na acht jaar debatteren en lenen is deze financiële steun voor studenten terug. Voor vele studenten is het een zucht van verlichting.

Op 22 september 2023 was het voor vele Nederlandse studenten eindelijk zo ver. Dat na een wetsvoorstel van onderwijsminister Robbert Dijkgraaf in februari, waar de Eerste en Tweede Kamer overtuigd vóór stemden. De uitwondende studenten krijgen er zelfs extra geld bij: vanwege de maatregel krijgen zij er tijdelijk 164,30 bij, voor een totaalbedrag van 439,20 euro per maand.

De herinvoering van de basisbeurs haalt de financiële last van de schouders van studenten. De studieschulden van studenten moeten flink afnemen. Ook zorgt het voor een inclusiever hoger onderwijssysteem, omdat de toegang daartoe nu minder afhangt van de financiële situatie van de student.

Ook wordt beargumenteerd dat minder financieel stress zal leiden tot betere studieprestaties, omdat de studenten nu meer tijd hebben om zich daarop te richten. Toch is en blijft de basisbeurs een prestatiebeurs: dat betekent dat het eigenlijk wel een lening is, maar wordt omgezet in een gift wanneer een student binnen tien jaar een diploma haalt. Wie daar niet in slaagt, moet het bedrag met rente terugbetalen.

Over de auteur

Arvid van Oosten

Arvid van Oosten (Vlaardingen, 2004) is een student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Dat ben ik. Sinds mijn jongste jaartjes heb ik al een passie voor schrijven, en dat heeft mij langzaam maar zeker de journalistieke wereld in geleid. Ik heb als lokale journalist in Rijswijk gewerkt en stagegelopen bij de KRO-NCRV – allebei voor een klein half jaar. Met deze kleine maar fijne passie en ervaring ben ik van plan mijn hbo-diploma te halen. Daarna wil ik aan de slag als schrijvend journalist, documentairemaker of buitenlandcorrespondent. Voor ieder kwestie en zaakje: arvidvanoosten@student.hu.nl