Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

De Utrechtse Singelloop keert deze week weer terug

De Utrechtse Singelloop keert deze week weer terug

Foto door Bas van Setten

Aankomende zondag rennen zo’n 14.000 mensen mee met de 71e Singelloop van Utrecht. Deze oudste stratenloop van Nederland is onderverdeelt in vier parcours, met in het middelpunt de ‘Lindahl’s 10 Kilometer Singelloop’. Dan is er nog de ‘Nedal 5 Kilometer Singelloop’ en de ‘Partou Kids Runs’ van tweeënhalf en één kilometer.

De Singelloop is dit jaar een echte Singelloop, aangezien het parcours in tegenstelling tot andere jaren langs een groot deel van de Singel loopt. “De stad staat echt in het teken van de Singelloop en de straten zijn afgeladen met mensen”, vertelt hardloper Tijn Goemans. Het parcours van de tien kilometer maakt ook nog een omweg via het Wilhelminapark en de Maliebaan. De centraal gelegen route maakt dus ook dat veel wegen afgesloten zullen zijn deze zondag. 

Bij de stratenloop zijn al vaak snelle tijden gelopen. In 2010 werd er zelfs een wereldrecord gelopen op de tien kilometer door Keniaan Leonard Komon, die in 26 minuten en zeventien seconden de finish haalde. Maar de loop draait niet alleen om de snelste lopers. De laatste loper krijgt een feestelijk onthaal met confetti en bijpassende muziek, verzorgd door vrijwilligers maar ook deelnemers. Zo wil de organisatie laten weten dat iedereen een winnaar is.

Dit jaar steunt de Singelloop KWF Kankerbestrijding, een organisatie die kankeronderzoek onderneemt. Je kunt als deelnemer je eigen actiepagina beginnen om geld op te halen. Wanneer je meer dan vijfhonderd euro ophaalt, krijg je een speciaal ‘Ren tegen kanker-shirt’. Vorig jaar lukte het om wel 188.144 euro op te halen voor hetzelfde fonds.

Audio door Mik de Wit

Over de auteur

Sophie Manusov

Ik ben Sophie Manusov en eerstejaars student journalistiek aan de Utrechtse Hogeschool. Ik ben 19 jaar, kom oorspronkelijk uit Haarlem maar ben sinds kort gelukkig inwoner van Utrecht geworden. Mijn interesses binnen de journalistiek liggen bij video, zelf op onderzoek gaan en het schrijven van tekst. In de toekomst zie ik mezelf als documentairemaker. Ik ben doelgericht, een goede planner en ik beschik over een juiste dosis brutaliteit. Naast het maken van documentaires wil ik voorlopig blijven (hiphop) dansen, padellen en werken in de horeca. Mocht je me willen bereiken dan kan dit op sophiemanusov@gmail.com.