Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Discipline en gezelligheid: bootcamp verbindt Utrechtse buurtgenoten

Discipline en gezelligheid: bootcamp verbindt Utrechtse buurtgenoten

Foto: Gabin Vallet | Unsplash

De avond van maandag 23 oktober was koud en regenachtig, maar dat weerhield een groep van zo’n twintig sportieve Utrechters er niet van om buiten te verzamelen en te sporten. De avond stond in het teken van energieke oefeningen georganiseerd door Sporten voor je Deur, een Utrechtse bootcampclub. De naam zegt het al: voor sommige deelnemers voelde het alsof ze in hun voortuin gingen sporten. De muziek ging aan, en de bootcamp kon beginnen.

In het zweet werken
“Yes, en weer wisselen!” Die roep was iedere minuut, precies op de seconde, te horen. De trainer hield de discipline erin terwijl de sporters zich in het zweet werkten met allerlei activiteiten die bij een avondje bootcamp horen. Bijvoorbeeld hardlopen, cardio, krachttraining, jumping jacks en burpees. Er wordt weinig stilgezeten en veel gelachen. De avonden, die meerdere keren per week door heel Utrecht georganiseerd worden, zijn divers qua activiteiten en hebben een motiverende sfeer.

Affiniteit uitdragen
De trainer van de groep is de 26-jarige Rik de Lange. Andere mensen trainen doet hij al anderhalf jaar. Hij vertelde: “Dit initiatief komt dus vanuit Sporten voor je Deur. Dit is de originele groep, maar er zitten inmiddels groepen door heel Utrecht. Ik geef twee keer per week les. Ik heb zelf veel affiniteit met sport, en ik vind het ook heel leuk om dat uit te dragen. Zo draag je toch ook een beetje bij aan de gezondheid van de mensen uit de buurt. Dat vind ik belangrijk.”

Sportief én sociaal
Sommige deelnemers gaan al jaren mee, terwijl anderen er recenter bij zijn gekomen. Voor deze doorzetters is bootcamp een sportieve én een sociale activiteit. Hoewel ze soms weinig meer gemeen hebben dan van sporten houden en in de buurt wonen, kan de groep – die elkaar meestal wekelijks ziet – het goed met elkaar vinden. Dit was helemaal belangrijk in coronatijd, vermeldde één van de sporters. Toen was de bootcamp eigenlijk het enige moment waarop ze sociaal contact konden hebben met mensen uit de buurt. Dat was een bijzondere ervaring.

Een beetje druk
“Het is echt killing als je begint in de regen. Je kan beter eindigen in de regen”, merkte sporter Gerard op. “Maar ik heb lekker gesport in het park voor mijn deur. Ik woon hier nog geen honderd meter vandaan. Kijk, daar: het tweede huis waar licht brandt.” Hij wees, en zijn huis was inderdaad te zien. “Ik doe dit nu al zo’n vijf jaar. Het is gezellig, het is lekker. Het verveelt zeker niet. Er zit ook een beetje druk achter dat je wel moet. Bij iets als een sportschool heb je dat toch minder. Als je hier even weg bent geweest en weer terugkomt is iedereen blij je te zien, nieuwsgierig naar waar je was. Dat is erg fijn. Ik ben de week weer goed begonnen!”

Geen burpees meer
“Je herstelt heel snel!” zei Brechje, een andere sporter. “Omdat bootcamp een combinatie is van kracht en conditie, en als je bij een oefening denkt dat je het niet volhoudt, weet je dat de volgende oefening anders zal zijn. Dan kun je op de één of andere manier wel weer bijkomen. Dus ik ben niet meer zo moe. Maar ik ga zeker niet nog een rondje burpees doen of wat dan ook. Dat dan ook weer niet!”

De week goed begonnen
Moe maar voldaan keerde de sportieve, natgeregende Utrechters terug naar huis, klaar om de week fit te beginnen na een avondje bootcamp, vol discipline maar ook verbondenheid met de buurt. Het lekkere aan het sporten was je na afloop zo energiek voelen. Maar niet energiek genoeg om nog een rondje burpees te doen. Dat kon wel wachten tot de bootcamp van volgende week.

Over de auteur

Arvid van Oosten

Arvid van Oosten (Vlaardingen, 2004) is een student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Dat ben ik. Sinds mijn jongste jaartjes heb ik al een passie voor schrijven, en dat heeft mij langzaam maar zeker de journalistieke wereld in geleid. Ik heb als lokale journalist in Rijswijk gewerkt en stagegelopen bij de KRO-NCRV – allebei voor een klein half jaar. Met deze kleine maar fijne passie en ervaring ben ik van plan mijn hbo-diploma te halen. Daarna wil ik aan de slag als schrijvend journalist, documentairemaker of buitenlandcorrespondent. Voor ieder kwestie en zaakje: arvidvanoosten@student.hu.nl