Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Utrechtse sportscholen zetten zich in voor campagne tegen vrouwengeweld

Utrechtse sportscholen zetten zich in voor campagne tegen vrouwengeweld

Dit jaar vindt er weer via de organisatie ‘Orange the World’ campagne plaats waarbij er aandacht wordt gevraagd naar geweld tegen vrouwen. Dit jaar doen de sportscholen Krav Maga Leidsche Rijn en Tigers Gym uit Utrecht mee aan de campagne met als doel om vrouwen weerbaarder te maken tegen geweld.

In Nederland ervaart 1 op de 5 vrouwen partnergeweld of heeft ermee te maken gehad in het verleden. Voor veel van deze vrouwen ligt door schaamte de drempel hoog om de stap te zetten om aan een vechtsport te gaan beginnen om weerbaarder te worden voor eventueel toekomstig geweld. De Utrechtse sportscholen willen graag de drempel voor die vrouwen omlaag brengen door een plek te creëren waar vrouwen zich veilig voelen. Dit doen ze door open lessen te geven in vechtsport, waarbij vrouwen zich weerbaarder kunnen maken tegen geweld.

Bij de open lessen zullen de vrouwen alleen met elkaar trainen, al is vechtsportinstructeur en oprichter van Project Sterker, Saskia Tullemans van mening dat juist trainen met mannen uiteindelijk het meest effectief voor de vrouwen zal zijn. ‘Je wilt weten of je techniek werkt tegen een man en mannen zijn veel coachender bezig dan vrouwen.’ Vrouwen gaan voorzichtig met elkaar om geeft ze aan. ‘De stimulering om te groeien, dat krijg je vanuit die mannen.’ De trainingen voor de beginnersgroepen zullen dus de eerste tien weken met alleen vrouwen zijn, om daarna in de reguliere groep verder mee te gaan draaien. Zo wordt de instroom ook minder spannend voor hen gemaakt.

De sportscholen zullen drie open lessen geven, allemaal gespecialiseerd in een andere vechtsport. Het programma op 9 december begint om 13:00 en eindigt om 17:00, met een open les in Krav maga, kickboksen en Braziliaanse jiujitsu. Er zal niet alleen gesport worden. Tussen de lessen door wordt er ook door de instructeurs uitleg gegeven en gepraat over geweld.

Indira Khodabaks spreekt vechtsport instructeur Saskia Tullemans over het doel van de open lessen die plaats zullen vinden en hoe dat vrouwen zou kunnen helpen in de toekomst.

Over de auteur

Mila Lynn Siccama

Mijn naam is Mila, geboren in 2003 te Harderwijk. Al van kleins af aan ben ik gek op lezen en sport. Natuurlijk sport ik zelf veel, maar het kijken van voetbal, tennis en F1 is iets wat altijd mijn volledige aandacht zal hebben. Op dit moment studeer ik Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Mijn doeleinden voor deze studie zijn mij nog onbekend. Het liefste wil ik dit jaar mijn propedeuse halen en vanuit daar verder kijken of mijn toekomst in de journalistiek ligt, of dat ik liever en andere studie wil volgen aan een Hogeschool, of indien mogelijk, aan een Universiteit. Tijdens deze studie ligt mijn focus op het centrum van Utrecht en ben ik enthousiast meer daarover te mededelen.