Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Gemeente en politie Utrecht lanceren WhatsApp Kanaal voor Koningsdag

Gemeente en politie Utrecht lanceren WhatsApp Kanaal voor Koningsdag

Emile Vermeulen vertelt in het stadskantoor wat de voorbereidingen zijn voor Koningsdag dit jaar

Utrecht Centrum- De gemeente maakt zich samen met de politie op voor een veilige en feestelijke Koningsdag, waarbij de instanties nauw samenwerken om de openbare orde en veiligheid te waarborgen. Dit jaar komt de gemeente met een nieuwe maatregel voor crowd control, namelijk: Het Whatsapp kanaal. In een poging om een breder publiek te bereiken dan voorheen, heeft de gemeente besloten om Twitter te verruilen voor WhatsApp “De overstap van Twitter naar WhatsApp wordt gemotiveerd door de directe en toegankelijke aard van het platform, waardoor een breder publiek kan worden bereikt.’’, aldus Jennifer Vermeulen, communicatieadviseur van de Gemeente Utrecht. 

Jennifer Vermeulen leidt de communicatiestrategie voor het evenement dit jaar. De gemeente zet sterk in op diverse communicatiemiddelen om het bereik onder het publiek te vergroten. Via de websites www.KoningsdaginUtrecht.nl en www.Utrecht.nl kunnen bezoekers eenvoudig toegang krijgen tot het Whatsapp-kanaal, waar ze alle updates over het evenement ontvangen.  Op het kanaal worden gedurende de avond diverse updates en informatie geplaatst. Hoewel mensen niet kunnen reageren, hebben ze wel de mogelijkheid om eenvoudig de berichten door te sturen naar anderen. Om ervoor te zorgen dat alle inwoners van Utrecht op de hoogte zijn van het kanaal, worden er gerichte advertenties geplaatst op verschillende sociale mediaplatforms. En voor degenen die mogelijk het Whatsapp-kanaal missen, worden er door de hele stad tekstkarren geplaatst, elk met een uitnodigende link naar het kanaal. 

 De samenwerking tussen de politie en de gemeente is intensief. Beide partijen werken samen vanuit een centrale commandoruimte ook wel het ‘bunker’ genoemd, waar ze voortdurend de drukte monitoren en indien nodig kunnen ingrijpen. Het droneteam van de politie anticipeert op de drukte op elk plein en communiceert dit vervolgens aan de gemeente, die deze informatie weer deelt via het Whatsapp-kanaal. Vermeulen benadrukt dat hoewel de grote aanwezigheid van politie kan worden waargenomen als grimmig, dit niet  ten koste gaat van de feestelijke sfeer. “De politie is er om ervoor te zorgen dat iedereen veilig kan genieten van Koningsdag,”, aldus Vermeulen. “Hun aanwezigheid betekent dat we er alles aan doen om de openbare orde te handhaven.” 

Operationeel expert van de politie Utrecht; Emile Vermeulen, benadrukt het belang van preventie en vroege interventie om grote drukte te voorkomen. “We doen alles in de voorfase om te zorgen dat het niet al te druk wordt, omdat mensen vorig jaar de stad niet meer in mochten.” Dit jaar gaan ze voor het eerst proberen om de bezoekers te tellen, maar dit is nog nooit eerder gelukt. Dit doet de politie door middel van sensoren. Het doel is om een balans te vinden tussen preventie en reactie, waarbij het nieuwe WhatsApp-kanaal een cruciale rol kan gaan spelen. Vermeulen concludeert: “Mensen hebben soms andere ideeën bij het vieren van een feestje en daarom hebben we enerzijds een heleboel maatregelen en anderzijds heel veel politie op de straten om te zorgen dat het veilig en feestelijk blijft.” 

Met Koningsdag en -nacht op een vrijdag en zaterdag dit jaar, begrijpen de instanties de extra uitdagingen die dit met zich mee zal gaan brengen. Toch zijn ze vastbesloten om ervoor te zorgen dat iedereen veilig en plezierig kan genieten van de viering. 

Operationeel expert bij Politie Utrecht, Emile Vermeulen, vertelt aan verslaggeefster Ninke Versluis hoe de Politie zich voorbereid op drukte tijdens deze feestdag. 

Over de auteur

Ninke Versluis

Mijn eerste ontmoeting met de journalistiek had ik op achtjarige leeftijd. Bij de lokale omroep van Baarn, het dorp waar ik ben opgegroeid, was ik toen junior verslaggever. Ik ben Ninke, 18 jaar en afgelopen september begonnen aan de school voor journalistiek in Utrecht. Als beginnend journalist heb ik in een halfjaar tijd ontzettend veel geleerd over mijn omgeving en ook over mezelf. Zowel maatschappelijke kennis als zelfkennis vind ik waardevol om te hebben als journalist, dus ik leer graag nog lang door. Heeft u vragen of tips? Twijfel niet om mij een mailtje te sturen! ninkeversluis@gmail.com