Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Markant ‘Sluijmerhuis’ te koop

Markant ‘Sluijmerhuis’ te koop

Foto door Auteur

Het bijzondere stalen huis op de hoek van de Kromme Nieuwegracht en de Drift staat te koop. Vraagprijs voor het architectonische ‘kunstwerk’ op een perceel van drie bij vijf meter is bijna een miljoen euro.

De huidige eigenaar, ondernemer Bert Degenaar, hoopt dat het pand goed terecht komt. Hij kocht het zeven verdiepingen tellende pand in 2018. Sindsdien is het onder andere als verlengstuk van Hotel Beijers, eveneens eigendom van Degenaar, als Bed & Breakfast geëxploiteerd.

Architectenbureau Sluijmer & Van Leeuwen ontwierp de woning al in 1992 om een klein braakliggend perceel te benutten. Niet alle omwonenden konden het bijzondere ontwerp waarderen, en pas na jaren juridisch getouwtrek kon de bouw in 2002 van start gaan. In 2003 werd het pand opgeleverd. In datzelfde jaar won het de Rietveld publieksprijs voor Utrechtse architectuur. Inmiddels is het pand een lokaal architectonisch icoon geworden.

Waarom Degenaar het pand van de hand doet? ‘Hotel Beijers is opgesplitst in Petit Beijers aan de vismarkt en Beijers zelf. Daardoor is het logistiek gezien niet meer zo interessant om het gaande te houden.’

Wat de volgende bestemming van het pand wordt, is aan de koper, zegt Degenaar. Maar: ‘Ik zie het huis ook als een kunstwerk, en ik vind het zonde als het beneden zijn stand gebruikt wordt. Ik verkoop het alleen aan iemand die het kan waarderen om wat het is.’

Over de auteur

Mick van Dijk

Mick van Dijk (2001) is een betrokken student met een focus op cultuur. Vanaf 2023 studeert hij aan de School voor Journalistiek in Utrecht en schrijft hij voor SvJ Media. Voordat hij de afslag naar de journalistiek maakte volgde hij enige jaren een studie in de richting van design en engineering, wat hem een ongewone journalistieke kijk geeft op deze onderwerpen.