Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Stemmen voor slechtzienden steeds makkelijker

Stemmen voor slechtzienden steeds makkelijker

Vorige week was het weer tijd voor de 2e kamer verkiezingen. Het is natuurlijk de bedoeling dat iedereen zijn/haar stem uit kan brengen. Maar is dit wel het geval?

Van de ongeveer 18 miljoen mensen in Nederland is ongeveer 1% slechtziend of zelfs blind. Deze 200 000 mensen hebben vaak hulp nodig met het stemmen. Bij het stembureau in het stadskantoor van Utrecht proberen ze daarbij te helpen.

Door middel van begeleidende strips en een koptelefoon waarop alle verkiesbare politici te horen zijn proberen ze het zo makkelijk mogelijk te maken voor de slechtzienden onder ons.

Het echte stemmen gaat door middel van een houten rooster dat over het stembiljet heen gelegd wordt. Hiermee kunnen mensen voelen waar en op wie ze aan het stemmen zijn.

Sjors Essers is voorzitter van stemlokaal 184 in het stadskantoor van Utrecht, de enige stemlocatie in Utrecht die extra toegankelijk gemaakt is voor slechtzienden. Verslaggever Rick Bronkhorst sprak met hem o.a. over of er genoeg gedaan wordt aan de toegankelijkheid van de stemlokalen. ‘Het voornemen is natuurlijk om alle stemlocaties toegankelijk te maken voor iedereen maar in de praktijk is dat niet altijd te realiseren’.

De extra kosten die verbonden zijn aan het aanleggen van bijvoorbeeld de braille strips of de extra spullen in het stemhok zorgen voor een afweging bij de gemeentes of dat het wel waard is.

Over de auteur

Mik de Wit

Ik ben Mik de Wit (2004), geboren en getogen in Utrecht. Al van kleins af aan loop ik zo vaak mogelijk met een bal aan mijn voet, en mijn passie voor voetbal heeft me naar de School voor Journalistiek gebracht. Nadat de opleiding Sporteconomie en Communicatie niks voor mij bleek te zijn wilde ik mijn droom om in de sportjournalistiek te gaan werken toch nog een kans geven en heb ik me aangemeld. Naast sport vind ik reizen erg interessant en zou ik graag een tijd in het buitenland willen wonen. Mijn stukken zijn te vinden op SvJmedia.nl waar ik publiceer over de binnenstad van Utrecht.