Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

‘World of Dino’s’ weer terug in de Jaarbeurs na een zomer in Rotterdam

‘World of Dino’s’ weer terug in de Jaarbeurs na een zomer in Rotterdam

Een replica van een dino. Foto: Robin Leemburg.

In de Jaarbeurs in Utrecht heeft het rondreizende evenement ‘World of Dino’s’ zijn deuren geopend. Bezoekers maken een reis terug in de tijd als ze langs de route lopen. Het evenement, dat zowel educatief als vermakelijk is, trekt grote aantallen enthousiaste bezoekers van alle leeftijden. De tentoonstelling biedt een kans voor bezoekers om oog in oog te staan met levensgrote, realistische replica’s van dinosauriërs. Van de Tyrannosaurus tot de Brachiosaurus, elke dinosaurus lijkt tot leven te komen dankzij de gedetailleerde en levensechte animaties.

Een hele hal vol met dinosauriërs is de droom van elke dino liefhebber. ‘World of Dino’s’ maakt deze droom waar, ruim zestig bijna levensechte dinosauriërs zijn nu te zien in de jaarbeurs in Utrecht. Gelijk bij binnenkomst staren de brullende dino’s je recht in je ogen aan. De enthousiaste kinderen die rondrennen lijken miniatuur figuren naast de enorme replica’s. Er is bij het evenement niet alleen aan de dino’s zelf gedacht, maar ook aan hun omgeving. Zo is er achter elke dino een achtergrond gemaakt die weergeeft waar de dino heeft geleefd. Als je even niet oplet zie je misschien de vliegende dino’s over het hoofd of schrik je van de bewegende dino in het water.

Het evenement bevat educatieve elementen waarmee bezoekers worden geïnformeerd over de achtergrond van de dinosauriërs, hun leefomgeving en wanneer ze hebben geleefd. Naast de brullende dino’s staan bordjes met die informatie. ”Sommige kinderen doen heel actief mee, andere rennen gillend weg’’, zegt Kiki Rolfes. De eventmanager bij ‘World of Dino’s’ vertelt over het doel van het event: ‘‘kinderen een mooie dag laten beleven’’. Voor de jonge bezoekers is er door de organisatoren een speurtocht bedacht waarmee ze Ranger Tom kunnen helpen met een ontdekkingstocht door het domein van de dino’s. Bij de entree wordt er een boekje gegeven met de speurtocht erin. Bij elke dino is er een vraag en door elke vraag goed te beantwoorden kan Ranger Tom worden geholpen met zijn ontdekkingstocht. Wanneer je rondloopt door de uitgestippelde route zie je enthousiaste kinderen die alle vragen proberen te beantwoorden en netjes de bordjes met informatie bij de dino’s lezen.

Naast de speurtocht biedt ‘World of Dino’s’ ook een paar activiteiten. Zo is er een dinogolf waar kinderen kunnen minigolven tussen de levensgrote dino’s. Ook zijn er meerdere ‘kidszones’ waar kinderen botten opgraven uit zand, creatief kunnen zijn met lego, op skelters tussen dino’s rijden en kleurplaten kunnen inkleuren. Volgens Rolfes is het belangrijk dat kinderen meer leren over dinosauriërs omdat ze met de dieren opgroeien, maar vaak naast de plaatsjes die ze zien niet veel weten over de dinosauriërs.

Hoewel het event vooral gericht is op kinderen waren er ook genoeg bezoekers uit andere leeftijdsgroepen aanwezig. Het waren vooral gezinnen met kinderen maar ook jongvolwassenen met interesse voor dino’s.

De dinosauriërs blijven tot 21 januari te zien in de Jaarbeurs. Daarna reizen ze weer door naar een andere locatie. Afgelopen zomer waren ze al te zien in Rotterdam en aankomend voorjaar gaan ze voor het eerst naar Bobbejaanland in Lichtaart, België.

Verslaggever Rick Brandhorst neemt ons mee door ‘World of Dino’s’.

Over de auteur

Robin Leemburg

Robin Leemburg (2005) komt oorspronkelijk uit het Noord-Hollandse dorp Bussum. In 2023 begonnen met de school voor journalistiek op de Hogeschool van Utrecht. Volgt sinds 1 september op de voet wat er in de binnenstad van Utrecht gebeurt. Haar interesse ligt bij het vertellen van onderbelichte verhalen. Houdt van lezen, schrijven en foto’s maken. Contact: rsleemburg@gmail.com