Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

De Stille kracht van de stoel

De Stille kracht van de stoel

Tot januari is in het Centraal Museum de tentoonstelling Stoel neemt Stelling te zien. Een  tentoonstelling vol stoelen met een verhaal.

De vaste collectie van het museum, waarin zich een omvangrijke collectie designmeubelen bevind, is door een renovatie tijdelijk niet te bezoeken. Met Stoel neemt Stelling weet het Centraal Museum voor de designfan het gat te overbruggen. Bart Rutten, artistiek directeur Centraal Museum: “Niet eerder hebben we zo’n grote selectie uit onze stoelencollectie samen getoond. Daarnaast zijn er bijzondere binnen- en buitenlandse bruiklenen te zien van particuliere verzamelaars en andere musea.”

De stoelen in de tentoonstelling zijn niet alleen door hun uiterlijk bijzonder, maar juist hun verhaal maakt ze uniek. Bij binnenkomst begroet een serie reproducties van de bekende Utrechtse Rietveldstoel de bezoeker. Met de variaties op hetzelfde ontwerp wordt duidelijk hoeveel betekenissen een stoel kan hebben. Zo vroeg de leunstoel van het collectief General Idea met haar groene details in 1996 aandacht voor de aidscrisis, waaraan een aantal van de leden van het collectief kwamen te overleiden. Even verderop staat A Basic Instinct van Anna Aagaard Jensen, waarop alleen vrouwen mogen zitten. De stoel de gebruiker automatisch wijdbeens zitten, waarmee de stoel de bezoeker laat nadenken over gendered lichaamstaal.

De tentoonstelling Stoel neemt Stelling is geopend tot 14 januari 2024 en gratis te bezoeken met een museumjaarkaart.

Over de auteur

Mick van Dijk

Mick van Dijk (2001) is een betrokken student met een focus op cultuur. Vanaf 2023 studeert hij aan de School voor Journalistiek in Utrecht en schrijft hij voor SvJ Media. Voordat hij de afslag naar de journalistiek maakte volgde hij enige jaren een studie in de richting van design en engineering, wat hem een ongewone journalistieke kijk geeft op deze onderwerpen.