Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Belastingloket op Utrecht Centraal hoopt dat meer mensen hulp vragen met belastingaangifte

Belastingloket op Utrecht Centraal hoopt dat meer mensen hulp vragen met belastingaangifte

Het belastingloket bij Utrecht Centraal. Verslaggever Olga Fleerakkers houdt een interview met Steef Cobben. Foto: Yanaika Wesseling

UTRECHT CENTRUM – Een belastingloket tussen Utrecht Centraal en Hoog Catharijne geeft informatie over hoe je hulp kan krijgen met belastingaangifte. Robert Lommers, projectmanager van de belastingdienst, vertelt dat vooral mensen met speciale situaties hulp nodig hebben. Nu mensen weer belastingaangifte kunnen doen, wil de belastingdienst laten weten dat er hulp is.

Bij het belastingloket werd informatie gegeven over waar je hulp kan vinden met je belastingaangifte. De aanwezige medewerkers van de belastingdienst konden alle vragen beantwoorden. Veel mensen weten niet dat de belastingdienst gratis hulp aanbiedt bij het invullen van je belastingaangifte. Je kan ook hulp vinden bij bibliotheken, ouderenbonden en buurtcentra. Sinds 1 maart kan je weer belastingaangifte doen. Met belastingaangifte kun je geld terugkrijgen als je teveel belasting hebt betaald, of je moet bijbetalen als je te weinig belasting hebt betaald. Voor veel mensen is dit een hele opgaven.

Volgens Lommers hebben diverse mensen moeite met belastingaangifte invullen. Vooral mensen met bijzondere situaties lopen hier tegen aan. ‘’Mensen met complexe situaties, zoals een verhuizing of scheiding, hebben hulp nodig’’, Aldus Lommers. Met dit soort gevallen moet je extra formulieren invullen. Dan hebben mensen hulp nodig. Ook merkt de belastingdienst dat veel mensen zeker willen weten dat alles goed is gegaan. Mensen weten niet of ze het goed doen, terwijl ze het vaak wel goed doen. Daardoor kan een afspraak voor hulp soms tien minuten duren en soms één uur.

Ook moedigt Lommers jongeren aan om belastingaangifte te doen. Veel jongeren doen dit niet, omdat ze er niet vanaf weten. Veel jongeren weten niet dat je geld terug kan krijgen of ze weten niet hoe je dit moet doen. Volgens de SNS bank betalen jongeren vaak teveel belasting over hun salaris of stagevergoeding. Dit kan je terugkrijgen als je belastingaangifte doet. Daarom hoopt Lommers dat meer jongeren belastingaangifte doen.

Een ander probleem is dat ouderen moeite hebben met digitalisering. Volgens de Barometer Digitale Inclusie heeft bijna de helft van de 55-plussers zwakke digitale vaardigheden. Ze hebben bijvoorbeeld moeite om in te loggen met een DigiD. Ouderen hebben dus hulp nodig als ze online belastingaangifte willen doen. Echter kan je nog steeds belastingaangifte doen op papier.

De belastingdienst zet dit jaar voor het eerst de ‘belastingdienstbus’ in. Op 26 maart begint de tour in Almere en hij eindigt op 12 april in Zwolle. De bus gaat in totaal naar negen steden in Nederland om mensen te helpen met de belastingaangifte. Ook hier worden mensen met vragen doorgestuurd naar de juiste plek voor hun antwoorden.

Over de auteur

Yanaika Wesseling

Mijn naam is Yanaika Wesseling en ik ben eerstejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik heb interesse in maatschappelijke problemen, zoals misdaad en klimaat. Mijn taak als toekomstig journalist is om deze bespreekbaar te maken en achter de waarheid te komen. Ik wil mijn publiek informeren over wat er gebeurd in de samenleving en de oplossingen die er zijn. Ik vind het vooral belangrijk om de diepte in te gaan over onderwerpen. Ik wil diepgaande stukken schrijven en documentaires maken. Ik schrijf nu voor SVJ Zeist en doe hier veel ervaring op.