Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

‘Met zijn allen een groene en schone toekomst realiseren’ 

‘Met zijn allen een groene en schone toekomst realiseren’ 

Het vergroenen van de stad. Foto: Ella van der Naalt

UTRECHT CENTRUM – Stijgende temperaturen en overtollig water door stortbuien. Vormen van extreme weersomstandigheden. Daar zullen we in de toekomst vaker mee te maken krijgen. Hoe gaat Utrecht hiermee om? Stichting Utrecht Natuurlijk draagt hier een steentje aan bij. “Wij proberen mensen te enthousiasmeren en te inspireren om met verharding en vergroening aan de slag te gaan”, vertelt Maarten van Deursen, hoofdprogrammeur van Utrecht Natuurlijk. Zij proberen door vergroening het klimaatprobleem op te lossen. 

Schone en groene buurtinitiatieven is een project waar BuurtNatuur030 een steentje aan bijdraagt. Wat houdt dit project in? 

“Het houdt in dat we de initiatiefnemers die bezig zijn met het vergroenen en schoonhouden van de stad, meer met elkaar willen verbinden. Zodat zij elkaar kunnen vinden. Enerzijds offline door bijeenkomsten, anderzijds online door het platform”, legt Maarten van Deursen. 

Waarom is dit een goede oplossing voor het klimaatprobleem? 

“De gemeente kan niet alleen de stad vergroenen. Daar hebben ze mensen voor nodig. Een heel groot deel van de stad is in handen van particulieren. Als we de stad comfortabel willen houden, dan moeten mensen hun eigen tuin helemaal vol leggen met tegels. Daar hebben buren ook last van. Met elkaar moeten we dit doen. Daar is dit platform ook voor bedoeld. We gaan met elkaar de stad leefbaar en schoon houden. Hier draagt het platform mooi een steentje bij.” 

Het begint bij jezelf om klimaatbewust te gaan leven. Wanneer iedereen dit doet heeft het pas echt impact. Ziet u dit ook zo? 

“Ja, precies. Natuurlijk moeten grote bedrijven en fabrieken het ook doen, maar bewoners ook. De gemeente zijn we eigenlijk met zijn allen. We moeten het dus met zijn allen doen. De gemeente met de wethouders, burgemeester en ambtenaren hebben hierin een rol, maar ook de bewoners.” 

Hoe draagt Utrecht Natuurlijk verder bij aan de aanpak van klimaatverandering? 

“Wij proberen mensen te enthousiasmeren en te inspireren om met verharding en vergroening aan de slag te gaan. Wij dragen dan ook vooral bij aan de menselijke kant. Hoe zij kunnen bijdragen aan de klimaatverandering. Dit doen we door bijvoorbeeld bewoners te stimuleren om voor- of achtertuinen groen te maken. Ook door stukken straat te vergroenen of scholen om te roepen om de schoolpleinen groener te maken”, vervolgt Van Deursen, “We houden ons bezig om Utrechters dichter bij de natuur in de stad te brengen. We vergroenen de stad.”

Is het lastig om bewoners te enthousiasmeren? 

Er zijn een aantal groepen in de stad, die het echt heel belangrijk vinden. Zij eten vegan, gaan niet met het vliegtuig en hebben geen auto. We hoeven hen niet meer te bereiken. Deze groep is niet heel groot. Hoewel Utrecht best een groene grote stad is. Als je kijkt naar het College is GroenLinks een behoorlijk grote partij. Dit laat zien dat veel Utrechters zich betrokken voelen. Utrecht is een best jonge stad. Jongeren zijn vaak maatschappelijk betrokken. Dit maakt Utrecht een leuke stad om mijn werk te doen. Er is namelijk veel enthousiasme. Tegelijkertijd zie je ook dat veel mensen niet toekomen aan het oplossen van het klimaatprobleem. Zij staan aan de andere kant. Zij hebben andere problemen aan het hoofd. Zoals de vragen: kan ik mijn huur wel betalen en kan ik deze week rondkomen? Zij houden zich niet bezig met de klimaatverandering.” 

Lukt het jullie ook om deze groep te treffen?

Nee, niet met deze boodschap. Ze kunnen terecht op onze boerderijen, we kunnen het hen niet moeilijk maken. Wel bieden we ze op een laagdrempelige manier activiteiten aan. Denk aan de boerderij of moestuin. Deze activiteiten zijn er voor iedereen. Om van hen te verwachten dat ze echt een enorm actieve bijdrage kunnen leveren aan de benodigde klimaatadaptatie van de stad, gaat niet gebeuren. Zij hebben andere zaken aan het hoofd en dit is ook heel wezenlijk.” 

Klimaatverandering kunnen we niet stoppen, hoe lossen we het klimaatprobleem op?

“We kunnen er vooral mee leren omgaan met elkaar. Dit betekent dat we veel meer stenen eruit moeten halen en groen erin. Dit is eigenlijk waar het op neerkomt. Zo moet je met veel scenario’s rekening houden. Zomers wordt het warmer. We willen niet dat iedereen airco gaat nemen dus we moeten ervoor zorgen dat er meer schaduw is. Bomen hebben een verkoelend effect op de stad. Enorm veel asfalt en steen wordt ontzettend heet. Op deze manier kan ik nog een heel lijstje opnoemen.”

Welke oplossing is het effectiefst? 

“Dat kun je niet zo zeggen. Je hebt van alles wat nodig. Allereerst moet je ervoor zorgen dat iedereen veilig in de stad kan leven. Je moet ervoor zorgen dat er geen overstromingen ontstaan. Als het 40°C in de stad wordt en je oud bent, ga je er hoe dan ook moeite mee krijgen. Daarom is eerst veiligheid belangrijk.”  

We kunnen het niet uitsluiten, het zal warmer en warmer worden in de toekomst. Denkt u dat het reëel is om de veiligheid te kunnen waarborgen? 

“Ik denk dat dat mogelijk is, maar dat het af en toe niet comfortabel gaat zijn in de stad. Dan vind ik het ook wel wrang om te bedenken dat mensen met meer geld wel comfortabel kunnen leven. In tegenstelling met mensen die het minder ruim hebben. Zij hebben minder mogelijkheden om in de tuin te zitten of goede verkoeling te verschaffen. Daarom vind ik het belangrijk dat er in de stad heel veel toegankelijk groen is. Zodat mensen heel makkelijk zonder veel reistijd ook naar plekken kunnen waar het groen is. Zonder dat je je flatje uit puft.”  

Hoe kijk je persoonlijk naar de klimaatverandering?

“Ik vind het wel spannend. Ik heb kinderen. Soms maak ik me wel zorgen. ‘Wat voor wereld komen mijn kinderen in en erven ze van ons’ is de gedachte die door mijn hoofd komt. Ik maak me dan ook soms wel zorgen en ben daarom bereid om daar dingen voor te doen en laten. Via mijn werk kan ik dit onder andere mooi in zijn werk zetten”, sluit Van Deursen af.



Over de auteur

Lois Doornheim

Lois Doornheim (2005) studeert Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Als journalist streeft ze naar de gevoeligheid en emoties in verhalen. Deze verhalen zoekt ze op in Utrecht. Daarbij zoekt ze actuele en relevante onderwerpen. Nieuws dat mensen aan het denken zet en wat ze meenemen in hun eigen leven. Vorig jaar heeft ze een film oriëntatie gevolgd bij Open Studie. Hier heeft ze onder andere een gevoelige korte documentaire gemaakt met als hoofdthema 'aanraking'. Ze wil de uitlaatklep zijn van belangrijke maatschappelijke thema's. Ze deelt verhalen met een unieke kijk en kwetsbare en betekenisvolle thema's. Momenteel studeert Lois Doornheim aan de School voor de Journalistiek in Utrecht, waar ze producties over het centrum van Utrecht maakt. Lois Doornheim is bereikbaar via onderstaand e-mailadres voor uitnodigen, vragen en tips. lois.doornheim@student.hu.nl