Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

BABBOE bakfietsen blijken toch niet zo veilig te zijn.

BABBOE bakfietsen blijken toch niet zo veilig te zijn.

Utrecht is echt een fietsstad, juist daarom is het belangrijk dat alle bakfietsen veilig zijn . Helaas is dat niet het geval bij het merk Babboe bakfiets. Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat bij sommige modellen het frame kapot kan gaan, wat tijdens het fietsen erg gevaarlijk kan zijn. Daarom heeft Babboe bakfiets een oproep gedaan om alle fietsen weer in te leveren.

Bij veel van deze fietsen zit een steekje los, of beter gezegd, het frame zit los. Bij veel Babboe bakfietsen komen scheuren voor, wat ervoor zorgt dat het frame kan afbreken. Daarnaast gebruikt Babboe bakfiets maar één buis als frame, wat volgens Kees Bakker van de Fietsersbond ook een kwetsbare constructie is. “Babboe gebruikt een enkele buis. Dat is al een kwetsbare constructie in plaats van een dubbele buis . Daarnaast lijkt er een corrosieprobleem te zijn,” aldus Bakker. Corrosie is een natuurlijke chemische aantasting van materialen doordat hun omgeving op ze inwerkt, vooral de aantasting van metaal door elektrochemische reacties. Dit kan ontstaan omdat de bakfietsen van staal worden gemaakt, en vaak elektrische fietsen zijn. Waarom juist het frame bij Babboe breekt, is nog niet duidelijk.

De bakfiets is hét vervoersmiddel om kinderen naar school te brengen. Vooral in de binnenstad zie je ze vaak voorbij fietsen. De bakfiets is een uitvinding uit de jaren 70 en werd toen vooral door gewone mensen gebruikt, maar nu zijn het vooral degenen met meer welvaart die erop fietsen. Zo’n bakfiets kost al gauw 5000   euro, dan verwacht je natuurlijk dat de fiets veilig is.  “. Een voorbeeld hiervan is wanneer kinderen tijdens het fietsen uit de bak kunnen vallen,” vertelt Bakker.

De bakfietsen worden uit de verkoop gehaald, en onveilige modellen worden teruggeroepen. Vooral de modellen Babboe “City”, het tweewielermodel, breken  regelmatig. Ook zijn er meerdere gebruikers die problemen hebben met het model op drie wielen, namelijk de Babboe “Curve”. Er zijn nu al meer dan 8600 gedupeerden gemeld bij het Babboe-meldpunt.

Ilse Flink, die samen met haar gezin in Utrecht woont, heeft nooit problemen ondervonden met haar bakfiets. “Ik heb er al 10.000 kilometer op gefietst en nog nooit iets geks gemerkt,” vertelt Ilse. Ondanks haar vele gebruik zonder mankementen adviseert Kees Bakker van de Fietsersbond toch om de bakfiets te laten controleren. “De fiets laten nakijken kan nooit kwaad, zeker nu ze worden teruggeroepen”. Het is namelijk niet of zeer slecht te voorspellen wanneer het frame breekt.

Het deelbakfietsbedrijf Cargoroo biedt momenteel vijftig procent korting op alle ritten om de getroffenen, die ook wel bekend staan als ouders zonder bakfiets, te compenseren. Babboe bakfiets hoopt snel het probleem opgelost te hebben. Tegen die tijd kunnen de getroffenen gelukkig gebruik maken van andere bakfietsen van Cargoroo

Verslaggever Lonneke de Jonge heeft hierbij een video gemaakt:

Over de auteur

Annemijn van den Brink

Hallo, ik ben Annemijn van den brink, 18 jaar en kom uit Utrecht. Ik ben eerstejaarsstudent journalistiek en schrijf wekelijks voor svj media. In de toekomst zou ik graag geschiedenis willen studeren, en daarna het liefst te werk gaan als correspondent of schrijven voor het NRC.