Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Historische erkenning voor Station Overvecht.

Historische erkenning voor Station Overvecht.

© StoryDragon

Historische erkenning voor Station Overvecht.

Station Overvecht heeft recentelijk een belangrijke mijlpaal bereikt door te worden erkend als een van de nieuwe 36 aangewezen monumenten. Dit is het resultaat van een langdurig proces dat begon in 2018, toen de gemeente het initiatief nam om jong erfgoed in kaart te brengen. Na zorgvuldig onderzoek van 38 geselecteerde monumenten zijn er uiteindelijk 36 nieuwe monumenten aangewezen, waaronder Station Overvecht.

Uniek ontwerp en kenmerken van Station Overvecht

Bij aankomst bij Station Overvecht worden reizigers begroet door een opmerkelijk ontwerp. De trappen, gerangschikt in een theaterstijl, creëren een bijna podiumachtige sfeer op het plein voor de tunnel naar het spoor. Een opvallend kenmerk is de keuze tussen de trap en de glijbaan om naar beneden te gaan. De bloempotten en groene veldjes tussen de trappen dragen allemaal bij aan de unieke esthetiek van het station. Dit station is ontworpen door Caroline Laboyrie in 1995, een tijd waarin Utrecht bekendstond om vernieuwing en uitbreiding.

 

Reactie

Volgens NS-cijfers maken dagelijks zo’n 6500 mensen gebruik van Station Overvecht. Een van hen, Mathilde Aarsbergen, 21 jaar oud, bekritiseert echter het station als zijnde saai en soms zelfs grimmig, vooral ‘s avonds. “Ik vind het persoonlijk een saai station, de glijbaan is wel geinig maar verder valt mij niet iets speciaals op. Ik vind het soms zelfs grimmig,  zeker als ik ‘s avonds naar huis reis. Het station is dan best donker en het is niet zoals Utrecht Centraal binnen met veel mensen’’.

Ondanks deze gemengde reacties benadrukt Rachel Streefland van de gemeente de historische waarde van het station als onderdeel van het cultureel erfgoed van Utrecht. ‘’Al deze gebouwen en objecten samen tonen de ontwikkeling van de stad. Ze zijn typisch voor hun tijd en uniek voor Utrecht’’, vertelt Rachel Streefland aan het AD.

De toekomst van Station Overvecht

Hoewel Station Overvecht nu een belangrijk onderdeel is van de historische waarde van de gemeente, roept het gemengde reacties op bij passanten zoals Mathilde, die zich afvragen of het station wel echt opmerkelijk genoeg is om als monument te worden aangewezen. ‘’Als ik denk aan historische monumenten dan denk ik aan panden waar een klassieke stijl is gebruikt wat vroeger veel werd gedaan. Dit station is zelfs best modern gemaakt in mijn optiek’’. 75% van de deelnemers van een poll die het AD heeft uitgezet is het er mee eens dat het station qua esthetiek niet past bij een locatie met een status. Desondanks blijft Station Overvecht een essentieel onderdeel van de lokale geschiedenis en cultureel erfgoed en biedt het een unieke kijk op de ontwikkeling van de stad Utrecht.

Hoewel sommige passanten twijfelen aan de monumentale waarde van Station Overvecht, wordt er vanuit de gemeente gekeken naar toekomstige ontwikkelingen. ‘’Ze zijn exemplarisch voor hun tijd en uniek voor Utrecht. Door ze nu een monumentenstatus te geven zorgen we dat ze behouden blijven voor huidige en toekomstige generaties’’, vertelt Rachel Streefland aan het AD.

Over de auteur