Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Leraren tekort zorgt voor paniek

Leraren tekort zorgt voor paniek

Lerarentekort in Overvecht

Door heel Nederland is er een groot lerarentekort blijkt uit recent onderzoek van de Rijksoverheid. Vooral bij de vakken Nederlands, rekenen en Engels zijn de tekorten groot en dit merken ze in Overvecht ook. Bij studenten zorgt dit voor minder motivatie en goede leraren zijn ook steeds moeilijker te vinden.

Door het lerarentekort kijkt het Beautycollege in Overvecht vooral naar oplossingen met zijn allen. ‘Bij het beauty college kijken we hoeveel we kunnen opvangen met elkaar’. Aldus Hayley Hamshere (Lerares Engels en student coach). Toch komen er ook dagen voor dat door het gebrek aan vervanging, lessen uitvallen. Bij het beauty college merken ze dat vooral bij tussenuren het lastig is om de jongeren te stimuleren hun schooldag af te maken. ‘Studenten vinden het vaak fijn, ze zijn eerder klaar of ze hoeven maar eerder te beginnen, mits het valt begin of einde van de dag. Is het een tussenuur dan zijn we studenten kwijt.’ Studenten raken hun motivatie kwijt waardoor ze niet langer w

illen blijven en als gevolg hiervan vroegtijdig naar huis gaan.

Door de uitval uren kunnen leerlingen achterraken met de leerstof. Ze krijgen belangrijke lesstof niet mee en vragen hierom paniekerig om hulp. Vooral voor de algemene vakken: Nederlands, rekenen en Engels zijn de tekorten groot en dit is door het hele land te merken. Tot nu toe weten ze bij het beauty college wel nog de goede docenten te vinden, maar dit wordt steeds moeilijker, vertelt Jorrit de Leur (afdelingsmanager bij het beauty college). Daarnaast zorgt het tekort ook voor meer druk bij de leraren die al werkende zijn, omdat zij met meer en grotere klassen moeten gaan werken.

Voor het begeleiden van docenten wordt bij het beauty college ruim tijd gemaakt. ‘Wij hebben hier altijd docenten in opleiding, wij zijn een opleidingsschool hier als ROC midden Nederland. Dat betekent dat wij ongeveer 200 docenten die in opleiding zijn een stageplek bieden.’ Aldus Jorrit.

Het tekort heeft volgens Jorrit ook te maken met het betalingssysteem van de overheid. ‘Veel mensen denken nog steeds: Hoe hoger je opgeleid bent, hoe meer je betaald moet krijgen. Terwijl je juist ziet dat bij, bijvoorbeeld het vmbo je daar als docent zoveel pedagogisch en didactische skills moet hebben dat je daar eigenlijk de allerbeste docenten wilt hebben.

Audio interview met Jorrit de Leur, door Valerie van den Boorn

audio

Over de auteur

Alyssia Klomp

Alyssia Klomp is een 17-jarige journalistiek studente geboren op 10 Augustus 2006 in Utrecht en nu wonende in Vianen. Ze is bij deze opleiding beland door haar nieuwsgierige persoonlijkheid en de liefde voor het discussiëren. Haar toekomstplannen zijn nog niet volledig uitgestippeld maar wel weet ze dat ze graag nog de rest van de wereld wil gaan zien, waarna ze door haar liefde voor Formule 1 de sportwereld wil gaan veroveren. Toch zegt ze tegen het leven van een correspondent, documentairemaker of eindredacteur van een magazine ook geen nee, ook al zijn het compleet verschillende richtingen. Leuk weetje, Alyssia is deels Italiaans en spendeert haar weekenden helpend in een verzorgingshuis of met het leren van de Italiaanse taal om zo met haar opa in zijn moedertaal te kunnen spreken. Alyssia is een wispelturige meid en zal na verloop van haar studie haar mening en gedachtes vast nog geregeld aanpassen, dus waar ze gaat belanden is voor haarzelf ook nog een goede vraag.