Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Aanzienlijk hoog vape-gebruik onder jongeren, een trend met gezondheidsrisico’s

Aanzienlijk hoog vape-gebruik onder jongeren, een trend met gezondheidsrisico’s

De zogenoemde vapes

Rond twaalf uur is het tijd voor de lunchpauze op het Nimeto Utrecht en ondanks de regen en het grauwe weer stroomt het schoolplein langzamerhand toch vol met groepjes studenten. Alleen komen deze studenten niet naar buiten om een frisse neus te halen, maar om allemaal massaal een vape of e-sigaret aan hun mond te zetten. Uit de nieuwe jongerenmonitor tabaks- en nicotineproducten van het Trimbos-instituut blijkt dan ook dat een op de vijf Nederlandse jongeren van twaalf tot en met vijfentwintig jaar in het afgelopen jaar wel eens een e-sigaret heeft gebruikt. Het gebruik van een e-sigaret is een enorme trend onder jongeren maar, neemt ook een hoop gezondheidsklachten met zich mee.

Groeiend zorgpunt

Het gebruik van elektronische sigaretten, of ‘vaping’, onder jongeren is in de afgelopen jaren een wereldwijd groeiend zorgpunt geworden. Cijfers van het Trimbos-instituut en GGD Utrecht tonen ook aan dat het aantal jongeren die vape-producten gebruikt, enorm is gegroeid in Nederland. Een op de tien jongeren tussen de twaalf en vijftien jaar oud geeft aan elke maand een vape te gebruiken. Bij de jongeren tussen de vijftien en zeventien jaar gaat dit om bijna een kwart.

‘Verbonden peuken op de grond te gooien’

Yvonne de Beer is administratief medewerkster bij het Nimeto, haar werkplek zit recht voor de in- en uitgang van het gebouw. Zij ziet door de gehele dag studenten naar buiten lopen om vervolgens hun nicotine te nuttigen, Yvonne geeft aan dat dit echt veel studenten zijn van alle leeftijdscategorieën.

‘Officieel mag je hier niet roken, wij zijn een rookvrije school ook voor e-sigaretten, ook geldt er een verbod van een aantal meter rondom het schoolgebouw dat je ook daar niet mag roken. Maar op zo’n druilerige dag als vandaag zien we dit wel gebeuren’. En inderdaad als je naar buiten kijkt zie je een aantal groepjes onder de loopbrug van de school staan, op deze plek staan ze net niet in de regen en hoeven ze niet zo ver te lopen.

Rondom het gehele gebouw staan een aantal witte bordjes met een rode omlijning met hierop de tekst; ‘verbonden peuken op de grond te gooien’. Yvonne geeft aan dat ze deze borden uit noodzaak hebben moeten plaatsen; ‘Studenten gooiden allemaal hun peuken zo in de tuin, dan moeten ze snel naar binnen omdat ze anders te laat zijn voor de les en dan is dat volgens hen de snelste manier, niet even netjes opruimen’.

Verschillende smaken

Maud van Lith is zestien jaar oud en student aan het Nimeto. Ze vaped en rookt al een tijdje, ze doet dit niet alleen buiten geeft ze aan maar ook thuis, binnen, op haar kamer, zodra ze zich verveelt dan pakt ze haar vape erbij.

‘Het is makkelijk om te vapen, als je niet naar buiten kan krijg je op deze manier toch je nicotine binnen. De smaakjes maken het aantrekkelijker en ook makkelijker dan normaal roken, het is gewoon lekkerder.’ De verschillende smaken ruik je ook als je rondom de school loopt, van framboos en aardbei tot menthol en munt de geuren verspreiden zich door de lucht als je langs de groepen loopt.

Klachten

Jongeren raken snel en ongemerkt verslaafd aan nicotine. Op lange termijn verstoort dat de aanleg van de hersenen, dit kan vervolgens leiden tot mentale en fysieke problemen zoals; angst- en concentratiestoornissen, nicotinevergiftiging, duizeligheid of zelfs epileptische aanvallen.

Maud merkt ook dat sinds ze vaped en rookt ze steeds meer gezondheidsklachten krijgt; ‘Ik heb al een longontsteking gehad en ik krijg ook steeds vaker hoofdpijn. Het is telkens nadat ik een nieuwe vape heb gebruikt, dus waarschijnlijk komt het daardoor. Voor de rest heb ik nog niet heel veel gemerkt, maar ik weet wel dat het niet goed voor je is’.

Per 1 januari mogen vapes met een smaakje niet meer worden verkocht, sinds juli dit jaar geldt ook al een verbod op online verkoop van tabak en e-sigaretten. Maar dit is lastig te handhaven legt ook Yvonne uit; ‘ik heb mezelf voorgenomen om niet voor elke leerling naar buiten te gaan en om er iets van te zeggen, we proberen het te handhaven als school maar er komt geen einde aan, je blijft bezig’.

Ook Maud denkt dat een verbod niet heel veel nut heeft; ‘ik heb gewoon een dealer, bij hem kan ik ook nog eens grotere vapes halen niet die kleintjes die in verhouding duurder zijn. Zo kom ik uiteindelijke toch wel aan de vapes, verbod of niet’.

Verslaggeefster Femke Spits ging langs bij het Nimeto, hier sprak zij de studenten over hun vape gebruik.

Over de auteur

Femke Vogels

Mijn naam is Femke Vogels en ik ben al een tijdje bezig binnen de journalistiek en de media! In 2023 heb ik de mbo-opleiding media en communicatie afgerond aan het Nimeto in Utrecht. In deze jaren heb ik veel ervaring op mogen doen in de media. Ik heb mijn kennis en ervaringen kunnen verbreden in het schrijven van teksten, het schrijven van onderzoeken en merkanalyses. Ook heb ik veel in de praktijkgerichte onderdelen gedaan m.b.t. het maken van video's en de verschillende kanten van fotografie. Ik heb door de jaren heen met stages en school maar ook hierbuiten vele mooie opdrachten mogen maken. Hiervan zijn er ook opdrachten gepubliceerd door de opdrachtgever(s). Sommige onderdelen zijn intern gedeeld of in de plaatselijke krant en andere op bekendere websites zoals het Brabants dagblad en Funda. Door de jaren heen heb ik dan ook mijn journalistieke eigenschappen flink ontwikkeld. Zo merk ik dat ik een creatief en gedreven persoon ben die graag voor een opdracht gaat en het dan ook tot het laatste goed wil doen en wil afmaken. Communicatief ben ik ook sterk en werk ik graag samen met mede studenten of collega's. Kortom; ik heb al veel ervaring maar er is altijd ruimte voor meer kennis en praktijk waarin ik nog meer kom te weten, kan doen en durf te doen. Ik hoop dit allen te kunnen bereiken in mijn eerste jaren als beginnend journalist aan de Hogeschool Utrecht en jullie zo met mijn artikelen kan informeren en amuseren.