Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Tieners weerbaarder maken tegen pesten tijdens Krav Maga les

Tieners weerbaarder maken tegen pesten tijdens Krav Maga les

Elvedin Luledic leert kinderen te boksen

Pesten bij jongeren is op dit moment nog steeds een probleem. Meer dan de helft van de kinderen tussen de 9 en 13 schijnt wel eens gepest te zijn, meldt RTL Nieuws. In de gymzaal van basisschool de Odyssee in Utrecht Oost wordt elke donderdag avond Krav Maga lesgegeven aan tieners. De les helpt jongeren weerbaarder te worden tegen pestgedrag door zelfverdedigings oefeningen. 

In de grote gymzaal staan de stootkussens al klaar om gebruikt te worden door de kinderen. Krav Maga is een verdedigingskunst afkomstig uit Israël. Bij Outside Defense wordt Krav Maga les gegeven door Elvedin Lulic en Ronald Molenaar. Lulic heeft een militaire achtergrond en heeft verder veel ervaring met vechtsporten. ‘Wat ik probeer is al mijn ervaringen te bundelen tot een in mijn les’. Weerbaarheid voor meer zelfvertrouwen, dan houdt je aanvallers en pesters tegen’, vertelt Lulic. Alle kinderen komen rustig de gymzaal inlopen. Ze beginnen met een warming up waarbij de kinderen druk door elkaar heen rennen en tegelijkertijd boksbewegingen maken. ‘Voor een aantal kinderen helpen mijn lessen zeker tegen pesten, wij werken aan meer zelfvertrouwen wat je tijdens de training ook kan zien’, vertelt Lulic. Ik behandel per les verschillende thema’s, dus ook pesten’, legt Lulic uit.  

Na de warming-up pakt iedereen in tweetallen een stootkussen. Met veel inzet trappen, duwen en boksen de kinderen tegen het kussen. Sommige van de groep zijn wat banger om hard te trappen tegen het kussen, terwijl andere met volle kracht tegen het kussen boksen. ‘Er zijn wel echt kinderen in de groep die gepest worden en ook fysiek. Ik heb ook iemand in de groep die op sociale media zwaar gepest wordt’, zegt Lulic.  

Lulic vraagt in de groep waarom je duidelijk je grens moet aangeven, een van de kinderen antwoordt daarop: ‘Mensen aanspreken en vragen om te stoppen, zodat ze het niet nog een keer doen’. Vervolgens doen ze een oefening waar de kinderen verbaal tegen elkaar moeten roepen ‘stop hou op!’, waarbij ze soms in de lach schieten met elkaar.  

‘De kinderen uit mijn les komen hier zeker sterker uit. Ik heb een voorbeeld van een meisje die bij mij in Rotterdam een paar lessen had genomen, omdat ze erg gepest werd op school door twee jongens. Op een moment werd het zo erg dat ze zich echt heeft moeten verdedigen tegen de jongens met behulp van Krav Maga en hebben de jongens haar daarna met rust gelaten’, vertelt Lulic. 

Tijdens deze les is Ronald Molenaar er ook en hij is Krav Maga instructeur. Molenaar heeft zelf aardig veel ervaring in krav Maga en is fitness instructeur. Hij heeft veel met kinderen en tieners gewerkt. ‘Het doel is echt om tieners weerbaarder en zelfverzekerder te maken. Ik zie kinderen in het begin onzeker binnenkomen, maar na een tijdje zie je ze wel echt opbloeien en dat vind ik heel mooi’, vertelt Molenaar.  

De groep gaat nu beginnen met boksen. Ze trekken hun bokshandschoenen en scheenbeschermers aan. ‘De oefening die de groep nu gaat doen is 1 tegen 2 boksen, want in de realiteit wordt iemand veel sneller aangevallen door 2 mensen of meer’, vertelt Lulic. 

‘Op scholen is het zo dat kinderen die worden gepest als lastig worden omschreven en daar heb ik zelf ook ervaring mee, ik ben zelf namelijk op mijn 7e ook erg gepest. Scholen of sportverenigingen steken hun kop in het zand, dus er gebeurt niks of een gepest kind gaat naar een andere school’, vertelt Lulic.

Als de les af is, lopen alle kinderen met een voldaan en bezweet hoofd de gymzaal uit en voelen zich hopelijk weer een stukje zelfverzekerder. 

 

Over de auteur

Elin Pronk

Ik ben Elin Pronk en ben 17 jaar. Ik kom uit Warmenhuizen in Noord-Holland. Vorig jaar ben ik voor havo geslaagd en nu studeer ik journalistiek op de hoge school Utrecht. Samen met onze klas publiceren wij elke week verschillende artikels over wat er gebeurd in de wijk Utrecht-Oost. Naast school vind ik reizen super leuk en gaaf. Ik ben erg nieuwsgierig en vind het leuk om nieuwe dingen te zien en ontdekken. Later hoop ik journalist te worden en mij te kunnen verdiepen in bepaalde onderwerpen die mij interesseren.