Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Textiel Recycle Café steekt oude kleding in een nieuw jasje

Textiel Recycle Café steekt oude kleding in een nieuw jasje

Foto: Mila Klaver Gemaakte creaties in het Textiel Recycle Café

Sinds september kunnen mensen aan het werk gaan met stoffen en materialen om het een tweede leven te geven in het Textiel Recycle Café. Het is voor het eerst dat dit café zich bevindt in Podium Oost, waar wordt geknipt, genaaid en geknutseld met oude materialen, om zo op een duurzame manier nieuwe dingen te creëren. ‘Het belangrijkste wat ik wil aandragen, is dat je aan het einde van de dag denkt; kijk eens wat ik heb gemaakt, hoe tof!’

Het is stil en nogal donker in Podium Oost. In volle overgave zitten de vrouwen aan tafel, druk bezig met een nieuw project. De tafel ligt vol met materialen, creaties en kopjes thee. Wekelijks komen onder andere zij samen om iets te nieuws te maken met oude materialen. Vandaag is de opkomst laag, maar ongezellig is het zeker niet. De stilte wordt afgewisseld met verhalen en anekdotes, waar dan ook vaak om gelachen wordt.

Het Textiel Recycle Café is een initiatief van Marie José. ‘Het is een bijeenkomst waar mensen die het leuk vinden iets moois te maken, om samen te komen, elkaar te ontmoeten, ideeën uit te wisselen. Zo maken we er een gezellige ontmoetingsplek van’, aldus Marie José.

In het café kunnen mensen samenkomen om oude kleding en stoffen in een nieuw jasje te steken. Plekken als deze hebben dan ook een positieve impact op het milieu, vooral als het gaat op kleine schaal en hoe mensen over het milieu gaan denken. ‘Wat ik belangrijk vind, is het idee van: we hebben al zoveel materialen en er is al zoveel overschot. Ik vind het zelf ook heel mooi om van iets ouds, iets wat stuk is gegaan, om daar weer iets nieuws van te maken. Dat vind ik een mooie gedachte’, zo zegt Marie José.

Ontmoetingsplek tegen eenzaamheid

Toch heeft het café ook nog een ander maatschappelijk aspect waar het aan bijdraagt, namelijk het bij elkaar brengen van mensen. ‘Ik begrijp hoe belangrijk ontmoeting is. Ik vind eenzaamheid een belangrijk thema, dat we er met elkaar voor zorgen dat er niemand meer eenzaam is’, aldus Marie José. Ook Elske, deelnemer van vanmiddag, herkent zich hierin: ‘Ik vind leuk om bezig te zijn en ondertussen met elkaar te praten natuurlijk. Je kan het ergens over hebben of ergens mee zitten, en als je dat hier in de groep gooit kunnen mensen er ook hun mening over geven, wat jou ook weer inspireert. Dus het geeft soms ook heel veel lucht aan iets wat je dwars zit.’

Plots gaat het licht aan. Daar staat Andy, de conciërge, die zijn hoofd even om de hoek komt steken. Allemaal beginnen ze te lachen. Om het licht aan te doen, daar hadden ze nog even niet aan gedacht.

Van alles te doen

Elske doet aan verschillende activiteiten van Marie José in Podium Oost mee, zo is ze hier ook wekelijks bij aanwezig. Met eerdere creaties in haar tas is ze vandaag bezig met een nieuwe uitdaging. ‘Ik ben nu voor het eerst met een rondbreipen bezig, dit is het begin. Ik heb het nooit aangedurfd, maar nu ik hier in dit groepje zit, denk ik van: nou, ik ga het gewoon even proberen’, aldus Elske.

Aan de andere kant van de tafel zit Maria. Ondanks dat er veel verschillende dingen te doen zijn, focust Maria zich op het handwerken. Stilletjes en gefocust is ze bezig, maar ondertussen komt er al een mooi borduursel tevoorschijn.

De tafel begint langzaam voller te raken met nieuwe creaties, de kopjes thee raken op. De eerste persoon had het café al verlaten, en nu begint ook het einde in zicht te komen voor de anderen. Trots laten ze aan elkaar zien wat ze in de afgelopen twee uur hebben gemaakt, maar ook eerdere creaties komen aan bod. Ze zijn vooral ook trots op elkaar. Marie Jose lijkt even weg te zijn, maar komt even later terug met iets wat Elske in een andere workshop gemaakt heeft. Vol passie begint ze te vertellen over hoe mooi Elske dit heeft gemaakt en hoe het zo tot stand is gekomen.

Droom om groter te worden

Ze hopen die passie over te kunnen dragen aan anderen, zowel ouderen als jongeren. ‘Het is nog niet zo’n grote ruimte, ook omdat ik hier nog maar net meer gestart ben. Ik hoop dat deze ruimte op een gegeven moment te klein wordt en dat er ook jonge mensen tussen zitten en dat ze dan vragen: goh, kun je me leren borduren?’ Voordat ze haar zin heeft uitgesproken blijkt daar al vooruitgang in te komen; er staan plotseling twee dames in de deuropening die geïnteresseerd zijn.

Aan alle gezelligheid komt een eind, zo ook om 17:30 in het Textiel Recycle Café in Podium Oost. Spullen worden ingepakt om zo plaats te maken voor de volgende activiteit die in de ruimte wordt gegeven. Het is tijd om naar huis te gaan.

Luister hier naar de audioreportage van Nina Starink.

Over de auteur

Mila Klaver

Mila Klaver (2004) is van jongs af aan bezig met het neerzetten van gedachten, ideeën en meningen op papier. Momenteel studeert ze journalistiek aan de School voor Journalistiek in Utrecht. In 2022 heeft ze haar diploma gehaald op het Carolus Clusius College in Zwolle. Datzelfde jaar won ze het tv-programma Op Weg Naar Het Lagerhuis met haar zelfgeschreven speech over het taboe op depressie onder jongeren. In de journalistiek focust ze zich op soortgelijke maatschappelijke kwesties, met als doel jongeren meer te betrekken bij het nieuws. Ze maakt zowel nieuws- als videoberichten over wat er gaande is in Nieuwegein en IJsselstein, in de hoop mensen te betrekken bij wat voor hen belangrijk is.