Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Discriminatie binnen de bloedbank wordt vanaf 2024 minder

Discriminatie binnen de bloedbank wordt vanaf 2024 minder

©Sanquin

Afgelopen jaren is het geen geheim geweest dat er een tekort is aan bloeddonaties. Ondanks het tekort wordt het homo’s een lange tijd niet makkelijk gemaakt om bloed te doneren, maar een groot deel veranderd vanaf 2024. “Gelukkig kunnen we deze groep steeds kleiner maken”, verteld woordvoeder Merlijn van Hasselt van bloedbank Sanquin. 

Helaas is het zo dat de mensen die tekort hebben aan bloed, vaak sneller vatbaar zijn voor virussen. Vandaar dat het doneren van bloed niet makkelijk is en streng gecontroleerd wordt doormiddel van een bloedonderzoek en een vragenlijst. Toch past Sanquin hun vragenlijst aan vanaf 2024.

“Het was niet makkelijk en heeft jaren geduurd.” Ondanks deze grote stap blijft er toch een groep die niet mag doneren. Wanneer een man seks heeft met een andere man zonder in een vaste relatie te zitten, mogen ze nog steeds geen bloed doneren. Het risico op virussen blijft dan nog steeds te hoog.

“Er kwam absoluut een zorg naar boven van patiënten die afhankelijk zijn van de bloeddonatie.” Dit komt vooral door de jaren 80 waar er ontzettend veel bestemmingen zijn geweest. Dit is iets wat niemand meer wilt meemaken. Hun zorg is daarom absoluut terecht, maar door goede controle kan dit niet mis gaan en wordt de kans groter dat er meer donaties komen.

“Het is lastig om het precies te traceren, maar we merken dat het aantal aanmeldingen iets gestegen is. Ook hebben we het idee dat de wijzigingen stapje voor stapje positiever ontvangen worden.”

Over de auteur