Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Stembureaus verwelkomen kiezers na vier jaar weer

Stembureaus verwelkomen kiezers na vier jaar weer

Op woensdag 22 november 2023 is het zo ver, meer dan 10.000 stembureau in Nederland openen hun deuren voor een van de belangrijkste verkiezingen van de Tweede Kamer. De stembureaus mogen na vier jaar weer eindelijk open, maar wie zitten daar eigenlijk achter?  

Het is een enorme operatie, waarbij ongeveer tienduizenden vrijwilligers betrokken zijn zoals, Fio Witteman (23 jaar). Zij is student aan de universiteit en helpt op deze belangrijke dag met het controleren van de stempassen op geldigheid, of het overeenkomt met de legitimatie van de persoon en geeft het stembiljet uit.

“Ik vind het belangrijk om hier te helpen, zodat we met ze alle zo veel mogelijk kunnen gaan stemmen”. “Ook kan ik zo bijgedragen aan de democratie, wat ik zelf een belangrijk systeem vind”. Fio heeft dit al vaker mogen doen, ongeveer 4/5 keer en ze doet het elke keer opnieuw met plezier.

Hoe verloopt zo’n dag? “Het is eigenlijk best veel wachten de hele dag.” “Pas aan het einde van de middag of avond wordt het pas echt druk, maar het echte werk is natuurlijk na 21.00.” Na 21.00 mogen wij als eerst alle stemmen uit de kliko halen, daarna slaan we ze open en dan gaan we ze sorteren op lijst niveau.

“Kortom het is een belangrijke dag en wij hopen dat er zo veel mogelijk inwoners gebruik maken van hun stemrecht.”

Over de auteur