Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Energiedoelen politiek zijn haalbaar

Energiedoelen politiek zijn haalbaar

Logo De Groene Jongens

Om de klimaatdoelen te halen zal er meer gebruik gemaakt moeten worden van hernieuwbare energie. Volgens de Groene Jongens zijn de doelen die de politiek hiervoor heeft haalbaar.

Met de energietransitie gaat Nederland energie halen uit hernieuwbare bronnen in plaats van fossiele brandstoffen. Nieuwe cijfers van het CBS laten zien dat het percentage hernieuwbare energie in Nederland is gestegen van 9% (2019) naar 15% (2022). Om de klimaatdoelen te halen zal er meer gebruik gemaakt moeten worden van hernieuwbare energie.

Nederland heeft verschillende afspraken gemaakt op zowel nationaal als internationaal niveau, waaronder de Europese Green Deal. De Europese Green Deal zijn beleidsinitiatieven waarbij de EU in een groene transitie komt. Einddoel hiervan is klimaatneutraliteit in 2050. Een van de doelen is om het energieverbruik van hernieuwbare bronnen 27% te laten stijgen in 2030. Dit om de CO2-uitstoot afkomstig van fossiele brandstoffen, die verantwoordelijk zijn voor het opwarmen van de aarde, te verminderen en te vervangen voor hernieuwbare energiebronnen. Hiervoor zal bijvoorbeeld biomassa, windenergie en zonne-energie gebruikt kunnen worden. Echter zijn er volgens Veerle, die werkt bij De Groene Jongens, al meer mogelijkheden.

Om de doelen te halen die in de Green deal zijn gemaakt, zal het percentage moeten stijgen. Volgens De Groene Jongens zijn deze afspraken zeker haalbaar. Zo vertelt Veerle: ‘We hebben het oog om de energietransitie te versnellen en een circulaire samenleving te creëren. Hiervoor kijken we vooral naar gebouw gebonden maatregelen. De afspraken zijn wetenschappelijk en in de praktijk haalbaar’. De gebouw gebonden maatregelen zijn nodig, omdat volgens het TNO 15% van de CO2-uitstoot plaatsvindt in de gebouwde omgeving.

Meer weten over de mogelijkheden voor de versnelling van de energietransitie? Luister dan het audio-interview van Tom Kraakman met Veerle van De Groene Jongens.

Tekst: Rafaella Alfonso Steffens

Audio: Tom Kraakman

Over de auteur

Tom Kraakman

Mijn naam is Tom Kraakman (2000). Ik ben een in Amsterdam geboren historicus gespecialiseerd in Midden-Oosterse geschiedenis en de islam in Europa. Via mijn opleiding geschiedenis heb ik zelf ook een tijdje voor de klas gestaan, wat erg leuk en leerzaam was. Verder ben ik een tijdje vestigingsmanager geweest van een onderwijsinstituut en heb ik als voedingsassistent in een ziekenhuis in Amsterdam gewerkt. Journalistiek studeer ik vooral omdat ik het leuk vind om onderzoek te doen naar de gang van zaken in het dagelijks leven, en vooral ook om de uitkomsten van dit onderzoek te delen met mensen die zelf niet de tijd hebben om dit onderzoek te doen. Qua interesses binnen de journalistiek zijn er vooral drie thema's die me interesseren: onderzoekjournalist, misdaadjournalist of sportjournalist. Welke van de drie het wordt, en of het een van deze drie wordt, hoop ik tijdens deze studie achter te komen.