Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Kletsproat; een laagdrempelig inloopuur voor jongeren

Kletsproat; een laagdrempelig inloopuur voor jongeren

De jongerenorganisatie JOU heeft in januari 2024 het inloopuur “Kletsproat”. Elke maandag komen jongeren van 16 tot en met 27 jaar samen in buurthuis het Sterrenzicht om leuke activiteiten te doen. Op maandag 8 april konden jongeren uit de buurt langskomen om UNO te spelen.

Jongerenwerker Jerry Jacobs en student social work Lotte Hoeks hebben in januari 2024 het inloopuur Kletsproat opgezet. Jongeren kunnen hier samenkomen om gezellige activiteiten te doen of gewoon om te kletsen, met als achterliggende gedachte om eenzaamheid onder jongeren te verminderen.

Kletsproat is opgericht nadat Jerry Jacobs en Lotte Hoeks in de wijk hoorden dat er onder jongeren behoefte was aan een laagdrempelig inloopuur. Hier kunnen zij onderling praten over onderwerpen die zij bespreekbaar willen maken. Jongeren zijn bij Kletsproat vrij om gesprekken aan te gaan die ze anders niet zouden voeren, bijvoorbeeld over geaardheid of problemen in de wereld. Later is dit veranderd in een uur waar jongeren samen kunnen komen om laagdrempelig activiteiten te kunnen ondernemen met leeftijdsgenoten.

Elke week kunnen jongeren op maandag aansluiten bij een gezellige avond in buurthuis Sterrenzicht. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals spelletjesavonden, muziekavonden of rustige avonden waarin de jongeren met elkaar kunnen praten. De activiteiten voor een avond staan niet vast en JOU geeft de bezoekers de ruimte om hun eigen gang te gaan met leeftijdsgenoten. “We stimuleren jongeren om eigen initiatief te tonen,” aldus Lotte Hoeks. “Dat Kletsproat niet van ons is, maar van de jongeren is voor ons erg belangrijk.” Een van de jongeren die het leuk vond om een speciale UNO-avond te organiseren, heeft deze bedacht, zoals de meeste activiteiten.

De avonden vinden plaats in een gezellige ruimte in buurthuis Sterrenzicht. De ruimte is gevuld met een grote bank, een grote hoeveelheid spelletjes, muziekinstrumenten en veel versiering. Jerry Jacobs zegt: “Gezelligheid staat voorop,” en dat is ook te zien in de ruimte. Meestal komen er zo’n acht jongeren bij Kletsproat langs. Dit komt volgens Lotte Hoeks omdat het project nog nieuw is en nog erg op moet komen.

Wel geven jongeren geven aan dat ze blij zijn met Kletsproat. “Een van de jongeren kwam naar me toe en vertelde me dat zijn leven echt beter was geworden door Kletsproat.” Aldus Lotte Hoeks.

Beide organisators geven aan te zien dat de groep jongeren van Kletsproat een hechte groep begint te worden wat leuk is om te zien.

Over de auteur

Britt van der Geest

Mijn naam is Britt van der Geest, ik kom uit Leiden en zit in mijn eerste jaar van de school van journalistiek in Utrecht. Tijdens mijn uitwisseling naar Israël heb ik veel van mijn ervaringen daar uitgewerkt in een schriftje en zo kwam mijn passie voor het schrijven over culturen over de grens. Ik hoop ooit naar conflictgebieden te gaan en hier over te kunnen schrijven op een manier waarop beide kanten van de verhalen worden bekeken. Mijn droom is om ooit terug te gaan naar Jeruzalem om meer te weten te komen over de religies daar. Ik vind het erg belangrijk om jongeren op een goede manier te informeren om ze zo beter te laten begrijpen wat er in de wereld gebeurt. Ook zou ik jongeren meer willen betrekken in de samenleving en nieuws is hier een goed platvorm voor.