Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Expositie ‘Uitzicht’ in Moving Gallery Utrecht

Expositie ‘Uitzicht’ in Moving Gallery Utrecht

Expositie Uitzicht

In de afgelopen vijf jaar is Moving Gallery uitgegroeid tot een locatie waar verzamelaars, kunstenaars en kunstliefhebbers elkaar weten te vinden. Met het vijfjarig jubileum achter de rug, is het nu tijd voor een expositie van twee jonge Utrechtse kunstenaars: Anne Schillings en Anna Reerds. De expositie ‘Uitzicht’ is een combinatie van schilderijen en visuele producties en is te zien van 26 november 2023 tot en met 14 januari 2024.

Expositie Uitzicht
Eenmaal de Moving Gallery ingelopen, wordt meteen duidelijk dat expositie Uitzicht niet zomaar een expositie is. Aan de wanden hangen meerdere kleurrijke schilderijen in verschillende maten van landschappen in een ‘hedendaagse post-impressionistische stijl’, aldus Anne Schillings.
Midden in de ruimte staan zelfgemaakte decors van stille stedelijke elementen die doen denken aan de wederopbouwperiode in Nederland in de jaren 50-70, gemaakt door Anna Reerds.
Het doel van de expositie is om de twee jonge kunstenaressen, Anna Reerds en Anne Schillings, een kans te geven om naamsbekendheid te krijgen in de kunstwereld. De kunstwerken van Anna en Anne zijn aparte elementen en hebben geen verband samen in de expositie.

Anna Reerds
Anna Reerds (1996) gebruikt fotografie, schaalmodellen, film, animatie en illustratie voor haar kunstwerken. Het doel van haar kunstwerken is om ervoor te zorgen dat de onkunde en treurigheid die een mensenleven kent, niet verborgen hoeft te worden. Door bijvoorbeeld fotografie en animatie te combineren maakt ze met haar werk een wereld waar de treurigheid van een mens niet wordt beschouwd vanuit een kritisch punt, maar vanuit een positieve en zachte kant: ‘Ik vind het troostend dat die plekken waar de onkunde van mensen tot uiting komt bestaan en een fysieke plek krijgt’, aldus Anna Reerds.

Achter in de Gallery is er een klein, donker kamertje. Naast een tafel met een waterkan, een aantal glazen en een schaal met koekjes is de kamer vrijwel leeg. Op acht stoelen na die in perfecte lijn naast elkaar neergezet zijn. De zelfgemaakte film van Anna wordt in deze kamer afgespeeld, genaamd ‘Een hond die huilt.’ Terwijl de film wordt afgespeeld op de witte muur, vertelt Anna Reerds vol trots over haar eigen film: ‘De film is deels gebaseerd op de coronatijd. Het gaat over de manier hoe verschillende mensen hun tijd doorbrengen als je met zijn allen vastzit in een gebouw, maar toch met elkaar in verbinding staat.’

Anne Schillings
Anne Schillings (1995), afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten, combineert verschillende materialen en uitbundige kleuren voor haar kunstwerken. Dat ze veel kleuren gebruikt heeft een reden. Terwijl er steeds meer bezoekers de gallery in komen lopen, vertelt Anne waarom haar kunstwerken zo kleurrijk zijn: ‘Ik vind het heel leuk om kleuren te combineren. Soms heb ik een kleurencombinatie in mijn hoofd, en tijdens het uitproberen vraag ik mij dan af wat er gebeurt als ik er een andere kleur aan toevoeg.’
Het doel van de kunstwerken van Anne Schillings is om toegang te krijgen tot haar innerlijke wereld; ‘dat kan enorm wild zijn, of heel minimalistisch’.
Voor Anne Schillings is het niet haar eerste keer dat ze meedoet met een expositie in de Moving Gallery. Anna is al ruim drie jaar betrokken bij de gallery waar ze begon met de groepstentoonstelling ‘Work on Paper’.

Moving Gallery
De Moving Gallery biedt kunstenaars een podium, met als specificatie de jongere generatie. Volgens Arnoud van Mosselveld, eigenaar van Moving Gallery, heeft dat een reden: ‘’er zijn ontzettend veel jonge kunstenaars, maar nauwelijks plek waar ze hun werk kunnen laten zien. Ik vind het belangrijk om deze doelgroep te helpen, en daar is de gallery een middel voor.’’
Anne Schillings bevestigt even later de woorden van Arnoud: ‘’Ik vind het erg leuk om te schilderen, alleen wist ik niet zo goed wat ik er mee moest dus vind ik het heel fijn dat dit er is.’’

De Moving Gallery vierde laatst het vijfjarig bestaan van de kunstruimte. Op de vraag hoe dit gevierd is kan Arnoud kort antwoord geven: ‘’We hebben het eigenlijk niet gevierd. We waren ons er niet van bewust, maar we hebben wel een cadeau gekregen.’’ Met de vinger wijzend naar het cadeau wat aan de muur hangt, vertelt Arnoud een verhaal van de kunstenaar die het cadeau gemaakt en geschonken heeft. Het betreft een schilderij met een aantal strepen wat samen het cijfer vijf vormt. Dit schilderij is speciaal gemaakt voor het vijfjarig jubileum van de Moving Gallery.

Mila gaat in gesprek met Anna Reerds, die haar al pratend meeneemt door de expositie.

Over de auteur

Lucas van den Kommer

Mijn naam is Lucas van den Kommer (20) en ik ben eerstejaarsstudent journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. In de toekomst lijkt het mij erg leuk en interessant om werkzaam te kunnen zijn binnen een redactie, of een andere functie binnen de televisiewereld. Het spreekt mij aan om creatief bezig te zijn op sociaal media, en te kunnen berijpen hoe het algoritme werkt en wat mensen aantrekt. Voordat ik begonnen ben aan de studie journalistiek heb ik mijn propedeuse pedagogiek behaald aan de Hogeschool Inholland in Amsterdam. Binnen deze opleiding heb ik veel kennis opgedaan op het gebied van communicatie en doelgericht onderzoek, kwaliteiten die goed aansluiten binnen de journalistiek.