Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Woningen in Utrecht-Oost moeten aardgasvrij worden

Woningen in Utrecht-Oost moeten aardgasvrij worden

In het buurtcentrum van Utrecht-Oost zitten daar op een koude donderdagochtend twee omgevingsmanagers tussen de koffiedrinkende ouderen. Vanwege de vroegte is het nog rustig maar zij zitten hier niet voor niks. Het inloopspreekuur voor bewoners over het aardgasvrij maken van hun wijk vindt plaats. In 2050 draait Utrecht de gaskraan dicht en dit is nogal een overgang. Hoe de aanpak hiervan er uit gaat zien is nog niet voor iedereen geheel duidelijk en wat meer uitleg hierover is voor veel bewoners van Utrecht-Oost wenselijk. Wel zeker is dat langzamerhand iedereen eraan zal moeten gaan geloven: een aardgasvrije woning.

In 2050 zal Nederland een klimaat neutrale samenleving zijn, dat is zo vastgesteld in het klimaatakkoord. Tot en met 2030 zullen er 1,5 miljoen woningen en andere gebouwen moeten verduurzamen. Ook in Utrecht zijn ze druk bezig om dit plan haalbaar te maken. Buurt voor buurt zijn ze hier mee bezig, de wijken Wilhelminapark en Oudwijk in Utrecht-Oost zijn een van de wijken waar ze nu bezig zijn. Omgevingsmanagers buurtaanpak aardgasvrij Yvette de Jong en Kiki de Boer dragen de verantwoordelijkheid de bewoners van deze wijken te informeren over dit traject. Samen leiden zij het inloopspreekuur hierover. ‘Onze taak is om laagdrempelig bewoners op weg te helpen bezig te zijn met aardgasvrij wonen’ aldus Yvette de Jong. De inloopspreekuren zijn elke tweede donderdag van de maand.

Donderdag 11 januari was het erg rustig maar Yvette gaf aan dat het eerder drukker was. De inloopspreekuren zijn bedoeld voor 1 op 1 contact met bewoners, er kan hier dieper worden ingegaan op de specifieke situatie van de bewoners. Het aardgasvrij maken van de woning is een behoorlijke investering en sommige mensen maken zich hier zorgen over. In hoeverre hier subsidies en tegemoetkomingen voor zijn is soms lastig te bepalen en per huishouden verschillend, Yvette en Kiki kunnen de bewoners hier informatie over geven. De gemeente is nog druk bezig met hoe dit er in de toekomst uit gaat zien. Ook komen er mensen die graag willen weten hoe de gemeenteplannen ervoor staan of gewoon tips willen over het verduurzamen van hun huis. ‘Het verduurzamen van je huis is belangrijk en om je huis beter te isoleren zijn veel verschillende mogelijkheden’ aldus Kiki de Boer.

Hoewel er landelijk wel weerstand is tegen de verduurzamingsplannen viel dit volgens de omgevingsmanagers mee bij de inloopspreekuren. ‘Natuurlijk zijn er mensen die het lastig vinden dat de gemeente hen dingen oplegt maar het is vooral belangrijk om het gesprek met elkaar aan te gaan en zo wederzijds begrip te creëren.’

Er zijn ook al veel huishoudens die al druk bezig zijn met het verduurzamen van hun huis, zo ook Marianne Stevenhagen. Afgelopen jaar kocht zij een woning om met haar twee kinderen te wonen. Er moest veel aan het huis verbouwd worden en zij koos er toen onder andere voor om een warmtepomp te installeren. ‘Ik vond het wel een behoorlijke investering maar het leek mij voordelig voor de toekomst’ aldus Marianne. Daarnaast vindt zij het belangrijk dat het milieuvriendelijk is. Voor haar was het een logische keuze omdat een Cv-ketel in een nieuw huis haar niet handig leek. Zij is al met al erg tevreden over de investering van de warmtepomp, ‘In het kader van de hoge gasprijzen is het erg voordelig’.

Langzamerhand gaan we dus naar een klimaat-neutraal Nederland. Buurten zijn druk bezig met het aardgasvrij maken van de woningen zodat de plannen voor 2050 verwezenlijkt kunnen worden. We hebben nog even maar in hoeverre er in de tussentijd weerstand tegen komt is niet te voorspellen. Het idee is mooi maar het verduurzamen van je huis is zeker niet gratis. Belangrijk is om met elkaar in gesprek te blijven over hoe de toekomst er op het gebied van aardgasvrij wonen uit zal moeten komen zien.

Hier is de audioreportage van Daan Tonis te beluisteren:

Over de auteur

Nina Starink

Nina Starink (2004) is opgegroeid in Velsen en heeft al van jongs af aan de droom de journalistieke wereld in te gaan. Als kind keek zij vol bewondering naar programma’s als Spuiten en Slikken en 3 Op Reis en dit is nooit gestopt. Haar ambitie ligt dan ook voornamelijk bij het maken en presenteren van televisieprogramma’s. Ze zou graag menselijke onderwerpen aan het licht brengen en op deze manier alle soorten taboes doorbreken. De keuze voor de School voor Journalistiek was dan ook niet een enorme verassing. Zij hoopt haar talent en passie tijdens deze opleiding verder te laten groeien en hiermee in de toekomst het grote publiek te gaan bereiken.