Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Workshop retoriek door Chiara Palmeri

Workshop retoriek door Chiara Palmeri

Workshop retoriek

Het center for Entrepreneurship organiseerde een workshop over retoriek, oftewel de kunst van het argument.  De workshop was op 27 Maart op Padualaan 8 en duurde vanaf 17:15 en 18:15. Hij werd gegeven door Chiara Palmeri een student, schrijver en ambassadeur voor de humanities faculteit van het Center for Entrepreneurship.

“Ik was echt dood aan het gaan”, zegt Chiara Palmeri met een glimlach op haar gezicht. Dit is haar eerste keer dat ze een evenement organiseert voor het Center voor Entrepreneurship. Palmeri is een internationale student uit Sicilië en studeert Engelse taal en cultuur. Sinds januari is ze een lid van het Center for Entrepreneurship.

Als een ambassadeur moet Chiara evenementen organiseren zoals deze en kan ze ook gratis andere evenementen bezoeken die gegeven worden door het Center for Entrepreneurship. Ook zorgt ze ervoor dat mensen weten dat het center bestaat en ze is er ook om vragen te beantwoorden over het center. Ook is schrijven een passie van haar en doet ze dit door middel van een blog waarin ze over diverse onderwerpen schrijft.

Het grote probleem is dat weinig mensen van deze workshops afweten, Verteld Chiara. “Bijvoorbeeld in de humanities faculteit hebben ze geen idee wat hier gebeurt en geen idee wat ik hier doe”. Nu ze ambassadeur is doet Palmeri haar best om mensen te laten weten dat dit bestaat door middel van het ophangen van flyers.

Het combineren van school en het zijn van een ambassadeur gaat ook erg goed voor Chiara. Chiara heeft een meeting per maand en de organisatie is erg flexibel met de datum van die meeting. “Het is zeker iets wat je in je vrije tijd kan doen”.

Door deze workshops verbeter ik ook mijn presenteer vaardigheden en word ik comfortabeler met spreken voor grote groepen. “Ik was erg nerveus, maar iets over mij is dat ik nooit stop met praten”. Dit gebruikt ze dus ook vaak tijden het presenteren op school. Als ze even de draad kwijtraakt maakt ze een grapje of improviseert ze even iets. “Het geheim van presenteren is ook er uit zien hoe je wilt dat andere mensen je waarnemen”. Ze kleedt zich dus in kleding waarin ze zich comfortabel en kalm in voelt.

De workshop werd gegeven in het Engels. Het is voor Chiara niet moelijker om in het Engels te praten. Dit is ook omdat ze in haar verleden veel ervaring heeft gehad met het spreken in de Engelse taal. Met haar vriendje spreekt ze thuis ook in het Engels. “Ik denk dat het moeilijker voor mij zou zijn om een presentatie te geven in het Italiaans dan in het Engels”, vertelt Chiara lachend.

De reden dat ze deze workshop heeft gegeven is omdat ze erg gepassioneerd is over alles wat het oude Griekenland of het Romeinse rijk aangaat. “Ik bedoel, ik ben Italiaans, dus dat is iets dat echt in mijn schoolachtergrond zit”. Ook houdt ze ervan om haar kennis te delen met andere mensen. Zeker als ik weet dat ik ze ergens mee kan helpen

Over de auteur

lotta Looije

Lotta Looije is eerstejaars student op de School voor Journalistiek van de Hogeschool Utrecht. Voor Lotta ging studeren heeft ze HAVO gedaan op het X11 media en vormgeving in Utrecht en heeft haar diploma gehaald in 2023. Op school vond ze de opdrachten waarbij ze mensen moest interviewen en verslagen moest schrijven het leukst waardoor ze uiteindelijk voor de studie journalistiek heeft gekozen. Ze woont in Utrecht en heeft een baan in de horeca. Op dertienjarige leeftijd moest ze wekelijks kranten bezorgen in haar buurt en dat heeft ze voor meer dan een jaar gedaan. Van de enorme hoeveelheid kranten die elke week voor de deur stonden bleven er altijd wel een paar over. Zo kwam ze op jonge leeftijd al in contact met het nieuws en de krant. Ook op school hield ze het nieuws goed in de gaten zodat ze elke vrijdag tijdens de Nederlands les een kans had om de nieuwsquiz van die week te winnen. Naast het nieuws leest ze ook graag boeken en ze sport drie keer per week.