Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Duidelijke afname in boombeplanting ondanks groene inspanningen

Duidelijke afname in boombeplanting ondanks groene inspanningen

Bomen in Utrecht. Foto gemaakt door: Thijmen Verkuijl

Utrecht beheert bijna 140.000 bomen in parken en langs straten, waarvan de meeste Lindebomen zijn, en onderhoudt ongeveer 190 hectare aan bosgebieden en bosplantsoenen. Dat staat gelijk aan 271 voetbal velden. Toch is er sprake van een afname in het aantal geplante bomen per periode.

Dat er bomen in Utrecht staan, worden gepland en worden onderhouden is goed nieuws. Bomen zorgen namelijk voor een schonere lucht. In steden is luchtvervuiling een groot probleem, vooral door het vele verkeer. Dit brengt schadelijke stoffen zoals fijnstof en roet in de lucht, wat onze gezondheid schaadt. Gelukkig helpen bomen om de lucht schoner te maken. Ze slaan CO2 op, vangen fijnstof op met hun bladeren en produceren frisse zuurstof. De aanwezigheid van groen in stedelijke gebieden draagt ook bij aan het mentale welzijn door bijvoorbeeld stress te verminderen. Daarnaast worden groene buurten hoger gewaardeerd, wat resulteert in hogere huizenprijzen. Bomen zijn niet alleen gunstig voor mensen, maar ook voor de stedelijke dieren. Vogels bouwen er nesten in, eekhoorns vinden er beschutting, en bijen en andere insecten halen nectar en stuifmeel uit hun bloesems. Het vergroenen van steden bevordert dus verschillende doelstellingen, waaronder het verbeteren van menselijk welzijn en gezondheid maar ook dat van dieren

Biodiversiteit in Utrecht

Vijf meest voorkomende boom soorten

Biodiversiteit, zoals de naam al aangeeft, verwijst naar de diversiteit van soorten. Het is niet alleen belangrijk om soorten te planten die voedsel en schuilplaatsen bieden voor insecten en vogels. Ook de diversiteit tussen verschillende boomsoorten speelt een cruciale rol. Een homogene populatie van bomen is namelijk vatbaar voor ziekten en plagen. Volgens de cijfers van de gemeente Utrecht is de meest voorkomende boom soort in de stad de Lindeboom (Tilia in het Latijn). Het is een waardevolle voedselbron voor vele bestuivers en biedt een uitstekende schuilplaats voor diverse insecten. Daarnaast kan de lindeboom met succes sterke wind en stormen weerstaan dankzij zijn krachtige wortelstelsel. Ook de Eik (Quercus in het Latijn) is goed vertegenwoordigd in Utrecht. Er zijn ongeveer 450 soorten insecten te vinden op slechts één boom. Ook dient het als voedselbron voor vogels, kleine zoogdieren en zelfs grotere zoogdieren.

Duidelijke afname in boombeplanting

Geplante bomen in periodes van vier jaar

Ondanks deze positieve effecten op mens, dier en natuur is er een duidelijke afname te zien in het aantal geplante bomen per periode van vier jaar in Utrecht. Zo plantte de gemeente Utrecht in de jaren 2004 tot en met 2007 zo 21.568 bomen en is dit teruggelopen naar 4.517 bomen in de jaren 2016 tot en met 2019. Dat is een daling van 79 procent. De verschillen in het aantal bomen tussen de periodes in Utrecht zijn waarschijnlijk het gevolg van stadsontwikkeling, zoals de aanleg van nieuwe wijken, parken en wegen vertelt milieuorganisatie Natuur en Milieu. Als gevolg van ruimtebeperkingen worden er ook jaarlijks bomen gekapt in Utrecht. Dit kan te maken hebben met verschillende boomziekten of ouderdom, maar ook andere belangen zoals stadsontwikkeling. De boomsoort, oorzaak en wat voor boom ze ervoor terug laten planten is te zien op de veillijst.

Voor vragen/opmerkingen kan je mailen naar: thijmen.verkuijl@student.hu.nl

Over de auteur

Thijmen Verkuijl

Thijmen Verkuijl (2003), wonend in Amsterdam, is een student op de School voor Journalistiek en met zijn achtergrond als mediavormgever is hij altijd erg gefocust op de details. De zeer positief ingestelde Thijmen geniet van elke dag door overal zoveel mogelijk uit te halen. Op deze manier gaat hij fluitend door het leven en staat hij open voor (bijna) alles. Verder is hij erg geïnteresseerd in de entertainmentwereld en is hij vaak te vinden in diverse theaters en bioscopen.