Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Een kunstroute voor een dementie vriendelijke stad

Een kunstroute voor een dementie vriendelijke stad

tekst door Britt van der Geest

Audio door Rafaela Steffens Alonso

Vanaf  29 september tot 5 november is er in Utrecht-Oost een kunstroute te zien. De kunst is gemaakt door dementerende uit het Odensehuis Andante om Utrecht een dementie vriendelijke stad te maken.

De kunstroute is gedaan vanuit een project om Utrecht een dementie vriendelijke stad te maken. Marianne Gloudi is een van de oprichters van de kunstroute en merkte hoe belangrijk het was om verbinding te maken in de wijk om zo dementie bekend te maken. Door de ziekte te bespreken worden mensen ermee bekend en weten wat zij in bepaalde situaties moeten doen. Een actie als de kunstroute zien ze als een goede manier om de wijk te bereiken.

Het Odensehuis Andante is een plek in Utrecht-Oost waar mensen met een beginnende vorm van dementie overdag kunnen komen. In het Odensehuis wordt er veel kunst gemaakt door de bezoekers. De kunst die de bezoekers van het Odensehuis maken wordt gebruikt in de route door Oudwijk. De kunstwerken hangen achter ramen van buurtbewoners.

Marianne verteld dat veel van de patiënten kunstzinnig zijn aangelegd en dat er mooie werken zijn gemaakt door de dementerende in het Odensehuis. Ook geven veel van de dementerende aan dat zij rustig worden van het maken van kunst en er een tevreden gevoel van krijgen.

De kunstroute werd op 29 september geopend bij het Odensehuis in Oudwijk door een van de kunstenaars, Lucy. Ze gaf in haar speech aan trots te zijn op haar kunstwerk, zie foto.

In het onderstaande interview wordt Marianne Gloudi geïnterviewd. Zij werkte al een paar jaar, voordat ze met pensioen ging, bij Alzheimer Nederland Gemeente Utrecht (ANGU) en is tegenwoordig al een aantal jaar werkzaam als vrijwilligster bij ANGU en het Odensehuis in Utrecht. Daarbij heeft zij de Kunstroute opgericht.

Over de auteur

Britt van der Geest

Mijn naam is Britt van der Geest, ik kom uit Leiden en zit in mijn eerste jaar van de school van journalistiek in Utrecht. Tijdens mijn uitwisseling naar Israël heb ik veel van mijn ervaringen daar uitgewerkt in een schriftje en zo kwam mijn passie voor het schrijven over culturen over de grens. Ik hoop ooit naar conflictgebieden te gaan en hier over te kunnen schrijven op een manier waarop beide kanten van de verhalen worden bekeken. Mijn droom is om ooit terug te gaan naar Jeruzalem om meer te weten te komen over de religies daar. Ik vind het erg belangrijk om jongeren op een goede manier te informeren om ze zo beter te laten begrijpen wat er in de wereld gebeurt. Ook zou ik jongeren meer willen betrekken in de samenleving en nieuws is hier een goed platvorm voor.